Nieuws/Binnenland

Kort geding tegen boeren die kippen willen ruimen

ANP

DEN HAAG - Vrijdagmiddag om 16.00 uur dient bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een kort geding tegen het ruimen van kippen die fipronil in hun lijf hebben. Dat heeft de advocaat van de organisatie Comité Dierennoodhulp vrijdag laten weten.

ANP

Bedrijven mogen geen eieren verkopen, maar de kippen moeten wel eten. Diverse boeren met besmette kippen hebben al dieren laten ruimen omdat ze anders kosten blijven maken terwijl de kippen niets opleveren. Daarnaast hopen ze zo sneller de draad weer te kunnen oppakken met nieuwe, schone kippen.

Volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have gebeurt dit „zonder enige noodzaak” en is het daarom in strijd met de wet.

LEES OOK: Gifkip ruimen, mag dat?

Ze vroegen woensdag staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al om in te grijpen, maar volgens de NVWA mogen boeren hun kippen wel degelijk om deze reden doden. De organisaties hebben daarom besloten een kort geding aan te spannen.

Lees meer over