Nieuws/Buitenland
2892982
Buitenland

Trump wil ex-minister terug op Justitie

WASHINGTON - De Amerikaanse president Trump wil dat de voormalige justitieminister William Barr terugkeert op dat departement. Hij draagt hem daarom voor als kandidaat-minister, zei Trump vrijdag.

De 68-jarige Barr was begin jaren negentig minister van Justitie onder de afgelopen week overleden Republikeinse president George Bush. Trump heeft het heel vaak aan de stok gehad met justitieminister Jeff Sessions die in november moest opstappen.

Barr heeft zich eerder kritisch uitgelaten over het speciale onderzoek van Robert Mueller naar mogelijke banden van de entourage van Trump met Russen tijdens de verkiezingscampagne in 2016. Trump vindt dat onderzoek een op niets gebaseerde heksenjacht tegen hem. Het onderzoek staat formeel onder toezicht van het ministerie van Justitie.

Mueller

Mueller wil vrijdag met informatie komen over de stand van zaken in zijn onderzoek. Hij gaat dan volgens Amerikaanse media in op de vraag in hoeverre ex-medewerkers van Trump hem hebben geholpen of gehinderd in zijn onderzoek. Het gaat vooral om ex-campagneleider Paul Manafort, een voormalig advocaat en vertrouwensman van Trump, Michael Cohen, en ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Trump heeft ook gezegd dat hij graag wil dat een voormalige tv-presentatrice en journaliste van, ’Fox and Friends’, Heather Nauert, de nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur wordt. De 48-jarige Nauert werkt momenteel als woordvoerster op het ministerie van Buitenlandse Zaken.