Nieuws/Binnenland
2894977
Binnenland

’Een vinger kun je breken, een vuist niet’

Demonstraties van Nederlandse Gele Hesjes in grote steden

Vreedzaam burgerprotest van demonstranten van de Gele Hesjes-beweging bij het Stadhuis in Amsterdam.

Vreedzaam burgerprotest van demonstranten van de Gele Hesjes-beweging bij het Stadhuis in Amsterdam.

DEN HAAG - Op verschillende plaatsen in ons land komen ’Gele Hesjes’ bijeen om te demonstreren tegen het regeringsbeleid. In Amsterdam zijn drie Gele Hesjes opgepakt.

Vreedzaam burgerprotest van demonstranten van de Gele Hesjes-beweging bij het Stadhuis in Amsterdam.

Vreedzaam burgerprotest van demonstranten van de Gele Hesjes-beweging bij het Stadhuis in Amsterdam.

In Rotterdam liepen ongeveer 200 mensen, vooral ouderen, vanaf het Willemsplein een rondje over de Erasmusbrug. Ze betoogden dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt: „Het moet eerlijker.” Organisator Jan Dijkgraaf hield een klein toespraakje, waarin hij de betogers opriep het rustig te houden en er „een mooie dag” van te maken.

De politie Amsterdam meldt dat bij de demonstratie die bij de stopera begon drie personen zijn aangehouden voor onder andere belediging, het bezit van een fakkel, vuurwerk en twee messen. In de hoofdstad liepen rond de tweehonderd mensen in gele hesjes twee rondjes om het stadhuis, terwijl ze door een megafoon het lied ’15 miljoen mensen’ zongen. Ze waren van plan maar één rondje om de Stopera te doen, maar plakten er nog een aan vast. Ook droegen ze witte en gele bloemen.

Initiatiefneemster Jikkenien Deerenberg van het vreedzaam burgerprotest in Amsterdam.

Initiatiefneemster Jikkenien Deerenberg van het vreedzaam burgerprotest in Amsterdam.

Ze zongen liedjes als ’Vuile huichelaar’ en „Nederland oh Nederland, het gaat hier niet zo goed. Dus Rutte moet vertrekken, dan komt het hopelijk goed.”

De actiegroep heeft de tocht vervolgens onverwachts vervolgd naar de Dam, dwars door de drukke Kalverstraat. Ze riepen leuzen tegen de regering. Die wandeltocht was aanvankelijk niet de bedoeling omdat daar geen demonstratie is aangemeld, maar sommige actievoerders zeggen dat juist als aansporing te zien. Ze hadden gedemonstreerd bij de Stopera, waar wel toestemming voor was gegeven.

Demonstranten liepen met bloemen rond.

Demonstranten liepen met bloemen rond.

Op de Dam werden ze opgewacht door veel politie en verschillende ME-busjes. Een kleiner deel van de groep, een man of twintig, liep daarna eerst door naar het Centraal Station, waarna ze afbogen naar de Wallen. De politie hield het groepje nauwlettend in de gaten.

Andere steden

Voor de middagdemonstraties van de Gele Hesjes in Den Haag, Leeuwarden, Nijmegen en Eindhoven bestaat vooralsnog weinig belangstelling.

Op het Plein in Den Haag hebben zich circa twintig mensen verzameld, onder wie de bekende Hagenees en PVV-coryfee Henk Bres (van onder andere Het Lagerhuis). Politie te paard bewaakt uit voorzorg de toegangen naar het Binnenhof.

Op het Wilhelminaplein in Leeuwarden, nabij de rechtbank, zijn zo'n dertig mensen samengekomen. Ze worden gadegeslagen door twee agenten op de fiets. Onder de betogers is ook een man uit Sneek, die op precies dezelfde plek in oktober en november als sympathisant aanwezig was bij de rechtszaak tegen de blokkeer-Friezen. De betogers hebben extra Gele Hesjes bij zich, maar de 280 man die via Facebook ‘interesse’ hadden getoond, zijn niet komen opdagen.

In Nijmegen hebben zo'n dertig mensen in gele hesjes gehoor gegeven aan de oproep tot protest. Er is nauwelijks politie te zien.

In Eindhoven heeft zich een handjevol demonstranten verzameld op het Stadhuisplein, van wie enkelen gewone kleding dragen, sommigen een geel en één een oranje hesje.

Oranje vest

Voor het MVV-stadion in Maastricht hadden zich tussen de 150 en 200 mensen met gele hesjes verzameld. Ze droegen pamfletten met de opschriften ’Laat ons samen strijden voor de toekomst van onze kleinkinderen’ en ’Een vinger kun je breken, een vuist niet’. Ze hadden een eigen ordedienst met oranje vestjes aan. Vanaf het stadion liepen ze in optocht naar het Vrijthof.

In andere steden, waaronder Den Haag en Eindhoven, wordt in de middag een demonstratie van Gele Hesjes verwacht.

Verslaggever Mascha de Jong doet live verslag van het Gele Hesjes-protest in Amsterdam.