Nieuws
28991
Nieuws

’Als tabak uit het zicht moet, ben je dan nog tabakszaak?’

Sigarenboeren vrezen sluiting door uitstalverbod

Den Helder - Sigarenboeren vrezen hun zaken te moeten sluiten als er een verbod komt op het uitstallen van hun verkoopwaar. Als het aan staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) ligt, komt er een uitstalverbod voor tabak. „Ik ga het licht hier uitdoen”, zegt Barend Verijzer van tabaksshop Verijzer in Den Helder.

Als het verbod er komt, gaat het volgens de ondernemer niet lang meer duren voordat hij zijn zaak moet sluiten. „Ik zal het nooit als tabakszaak kunnen verkopen. De pensioengerechtigde leeftijd van 67 jaar ga ik niet halen”, zegt de 56-jarige die de zaak nu zeventien jaar bestiert, verbitterd. „Al die regelgeving hierover is belachelijk. Temeer als het voor speciaalzaken gaat gelden. Waar zijn we nou mee bezig? Negentig procent van wat ik verkoop, zijn tabaksartikelen. Hier kunnen mensen nog een beetje hun eigen keuze maken. Wij moeten het ervan hebben dat we geen eenheidsworst zijn. We zijn al ontzettend beperkt, mogen geen menthol meer verkopen en dit niet meer en dat niet meer.”

Ook Farrokh Samadi van Sigarenboer Katendrecht in Rotterdam is niet te spreken over het verbod. „We zijn een speciaalzaak met ruim honderd soorten sigaretten en shag die mensen moeilijk kunnen vinden. Het zou erg vervelend zijn als die uit het zicht gaan.” Samadi vreest voor minder klandizie. „En het is de laatste jaren sowieso al moeilijk. Als het tabak uit het zicht gaat… het is het best als mensen stoppen met roken. Maar ons assortiment is voor mensen die willen blijven roken. Hun vrijheid wordt ingeperkt. Ik rook zelf ook, al dertig jaar en wil daarmee doorgaan.”

Voor supermarkten begrijpt de ondernemer het verbod. „Daar komen veel kinderen. Maar bij tabakszaken staat de naam erop en komen nauwelijks kinderen. Bovendien verkopen we natuurlijk niet aan mensen onder de achttien. Wij zijn een tabakszaak. Als het tabak uit het zicht moet, ben je dat dan nog wel? Ik ga sowieso door met mijn zaak, sigaretten zijn mijn specialiteit en ik zit al dertien jaar in het vak. Maar het zal een stuk moeilijker worden.”

KWF Kankerbestrijding noemt de maatregel een belangrijke stap in het beschermen van de jeugd tegen „dit dodelijke product”. Volgens de belangenorganisatie worden in Nederland op meer dan 30.000 verkooppunten tabaksproducten verkocht. „Uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan tabaksproducten de kans verdubbelt dat jongeren beginnen met roken of blijven roken.”