Nieuws/Binnenland
290116
Binnenland

Vernieling bij bunkers Terschelling

TERSCHELLING - De bunkers van de Tigerstelling op Terschelling worden regelmatig vernield. De stichting Bunkerbehoud Terschelling is er klaar mee. „Er worden feestjes gehouden, glaswerk wordt kapotgeslagen, ze stoken vuurtjes van vlechtwerk van wilgenhout en nu zijn er weer bordjes vernield”, aldus bestuurslid Sietze Hamstra. „We werken met vrijwilligers. Het kost iedere keer een hoop tijd om alles te herstellen.”

Hij vermoedt dat jongeren de vernielingen plegen, maar vooralsnog is niemand betrapt. De stichting doet bij elke vernieling aangifte en is van plan om camera’s op te hangen. „Maar die kunnen ook vernield worden.”

De stichting is drie jaar geleden begonnen met het opgraven van de bunkers van de Duitse radarstellling Tiger, waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim tweehonderd Duitse soldaten woonden en werkten. In totaal staan op het terrein van zeven hectare meer dan honderd bunkers. Daarvan zijn zo’n 25 blootgelegd.

’Veel belangstelling’

De afgelopen jaren trokken de bunkers 12.000 bezoekers. „Er is gelukkig veel belangstelling voor. Het is jammer dat niet iedereen de betekenis begrijpt van de bunkers.”