Nieuws/Binnenland
2904944
Binnenland

’Hier heb ik altijd op gehoopt’

ArenA krijgt nieuw standbeeld van Cruijff

Kunstenaar Guido Sprenkels met het borstbeeld.

Kunstenaar Guido Sprenkels met het borstbeeld.

VOORBURG - Voor de Voorburgse kunstenaar Guido Sprenkels, die in 2016 een levensgroot beeld maakte van Johan Cruijff, is een droom uitgekomen: het kunstwerk krijgt een eervolle plek in de Johan Cruijff ArenA.

Kunstenaar Guido Sprenkels met het borstbeeld.

Kunstenaar Guido Sprenkels met het borstbeeld.

Sprenkels werkte al aan het borstbeeld voordat de voetballegende op 24 maart 2016 overleed. „Ik wil niet ijdel overkomen, maar omdat ik het zelf een goed beeld vond, wilde ik het graag afmaken. En natuurlijk hoopte ik dat het uiteindelijk terecht zou komen bij Ajax, want daar hoort het ook.”

Nadat de beeldhouwer in 2016 al door de Amsterdamse club werd benaderd, kwam het dit voorjaar rond de 71e geboortedag van de wereldberoemde nummer 14 in een stroomversnelling.

„De Amsterdam ArenA was net veranderd in de Johan Cruijff ArenA en ik werd uitgenodigd om met het beeld langs te komen. Uiteindelijk hebben ze het eerste gietsel – Cruijff was toen ongeveer dertig – gekocht. Hij zat op dat moment op de top van zijn carrière”, vertelt Sprenkels.

FC Barcelona?

De Voorburger maakte het circa vijftig centimeter grote borstbeeld aan de hand van foto’s en zogeheten stills van televisiebeelden en interviews. „Ik heb ‘m wel wat lichter gemaakt dan het aanvankelijke beeld dat vrij donker is. Het exemplaar dat klaar staat voor vertrek naar Amsterdam, is van transparant bruin patina.”

Van het circa vijftig centimeter grote borstbeeld van Johan Cruijff worden in totaal acht gietsels gemaakt. Als het aan Sprenkels ligt komt er ook een van ’El Flaco’ (De Magere) te staan bij FC Barcelona. „Dat zou helemáál te gek zijn.”