Nieuws/Buitenland
290830
Buitenland

Ouders geven dochters aan Boko Haram

MAIDUGURI - Sommige ouders in het noordoosten van Nigeria sturen uit eigen beweging hun dochters naar de jihadistische organisatie Boko Haram voor indoctrinatie en zelfmoordaanslagen. Dat heeft een woordvoerder van het regeringsleger zondag gemeld, naar aanleiding van bekentenissen van enkele gearresteerde meisjes.

Zij vertelden dat „minderjarigen werden geschonken aan de terroristische sekte” door hun ouders of voogden. De autoriteiten hebben een beroep gedaan op geestelijke en lokale leiders om te helpen een eind te maken aan deze praktijken.

Boko Haram wil met geweld zijn versie van de sharia, de islamitische wet, invoeren in Nigeria. Sinds 2009 zijn daardoor tienduizenden om het leven gekomen. Naar schatting twee miljoen mensen zijn gevlucht. De moslimextremisten schakelen vaak jonge vrouwen in voor zelfmoordaanslagen op drukke plekken, waaronder moskeeën, markten en busstations.

Bomgordel

Dit weekeinde gebeurde dat opnieuw, net over de grens in Kameroen in het stadje Amchide. Daar bracht iemand zijn of haar bomgordel tot ontploffing. Ten minste zeven omstanders werden gedood, bevestigde de politie zondag. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. Zaterdag blies een zelfmoordterrorist zich op in Waza, eveneens in het noorden van Kameroen. Er zijn geen andere slachtoffers gemeld dan de dader.

Behalve in Kameroen en Nigeria is Boko Haram ook actief in Tsjaad en Niger.