Nieuws/Binnenland
2914769
Binnenland

Defensie onderzoekt nazi-uitingen

Barbara Visser (VVD)

Barbara Visser (VVD)

Defensie heeft twee onderzoeken ingesteld naar mogelijke misstanden op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Dat heeft staatssecretaris Barbara Visser aan de Tweede Kamer laten weten.

Barbara Visser (VVD)

Barbara Visser (VVD)

DEN HAAG

Binnen een kleine groep circuleert „kwetsend en beledigend beeldmateriaal”, zo geeft ook Visser toe, naar aanleiding van via deze krant uitgelekte gesprekken in een appgroep.

Het gaat om racistische en pornografische afbeeldingen met verwijzingen naar nazi-Duitsland. Een tweede onderzoek richt zich op gedragingen „die mogelijk in strijd zijn met een veilige werk- en leefomgeving.”

De onderzoeken vinden plaats op de Koninklijke Academie (KMA) en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), die beide onderdeel zijn van de NLDA. De cadetten, adelborsten en het personeel zijn donderdag op de hoogte gesteld.

Een derde onderzoek loopt naar een niet nader genoemd defensieonderdeel. Daar zou mogelijk sprake zijn van „ontoelaatbare uitingen in relatie tot nazi-Duitsland.” Het ministerie kan hierover verder geen details geven.

Meldingen

Visser benadrukt dat er „geen plaats is voor ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag, zeker niet in het opleidingsdomein, waar we toekomstige leiders van Defensie vormen.”

De afgelopen jaren kregen vertrouwenspersonen van Defensie vooral meldingen van (seksuele) intimidatie, pesten en kwaadspreken. Vorig jaar ging het om 152 gevallen van de eerste categorie. Verder ging het 104 keer om pesten en 74 keer om kwaadspreken, aldus het jaarverslag integriteit.

Rechts-extremisme

De sociale veiligheid binnen Defensie is onvoldoende, concludeerde de commissie-Giebels in het najaar. De verbetering hiervan is een prioriteit voor de bewindslieden. Er komt onder meer een onafhankelijk meldpunt.

Over rechts-extremisme binnen Defensie is de afgelopen jaren weinig naar buiten gekomen. In 2016 waren er binnen de krijgsmacht vijf onderzoeken naar radicalisering van medewerkers. Het ging toen over zowel jihadistisch als extreemlinks gedachtegoed.