Nieuws
2916736
Nieuws

Vaarcolumn

Ultrasportief

Vorig jaar ging Coyote, een documentaire over de Amerikaan Mike Plant, in première. Deze zeiler met het uiterlijk van een filmster werd een held tijdens de Vendée Globe van 1989.

Om een kleine reparatie aan zijn zeilen uit te voeren, ging hij in een Nieuw-Zeelandse baai voor anker. Een storm sloeg hem los en zijn 60-voet zeiljacht Duracell dreigde op de rotsen te pletter te slaan.

Vier meteorologen die toevallig op het eiland waren, gaven hem een ultrakort sleepje naar veiliger water verderop. Plant wist dat hij door de acceptatie van hulp zou worden gediskwalificeerd. De vier redders zwoeren op hun leven dat ze nooit iets over het voorval zouden zeggen.

Plant zei: „Maar ík weet het.” Hij pakte de radio en meldde aan de raceleiding dat hij hulp van buitenaf had aangenomen. Hij zette de race voort, maar wist dat hij zou worden gediskwalificeerd.

Toen hij in Les Sables d’Olonne aankwam, werd hij door tienduizenden Fransen onthaald. Zij eerden hem vanwege zijn sportiviteit en het respect dat hij voor zijn tegenstanders had getoond. Plant zeilde maar liefst drie keer solo rond de wereld, maar kwam op 42-jarige leeftijd tragisch om het leven tijdens een solotocht op de Atlantische Oceaan.

 Bekijk ook: 

 Beproevingen