Nieuws/Binnenland
291801983
Binnenland

Ondernemingsraad Tweede Kamer verliest vertrouwen in Bergkamp

Vera Bergkamp

Vera Bergkamp

DEN HAAG - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onder leiding van voorzitter Vera Bergkamp (presidium) heeft het vertrouwen van de ondernemingsraad (or) verloren. Dat zei de voorzitter van de or tegen Nieuwsuur zaterdag.

Vera Bergkamp

Vera Bergkamp

„Ik denk niet dat Bergkamp de scherven nog zou kunnen lijmen. De schade is te groot. Er is geen vertrouwen meer bij de ambtenarij in de hele politieke top van de Tweede Kamer”, zei or-voorzitter Michel Meerts.

Vrijdag werd bekend dat de ambtelijke top van de Kamer opstapt onder wie de griffier Simone Roos, de hoogste ambtenaar. De politiek bemoeit zich te veel met het onderzoek naar oud-voorzitter Khadija Arib, vindt het voltallige management.

„Het onderzoek is politiek gemaakt, ambtenaren zijn beschadigd, er bleek nauwelijks aandacht voor de melders en de integriteit van het MT is geschaad”, lieten de topambtenaren weten. Roos heeft de onveilige werksfeer onder het voorzitterschap van Arib (2016-2021) vaker aangestipt.

Het vertrek van het managementteam is „heel hard aangekomen bij het personeel”, zei Meerts tegen Nieuwsuur. Hij denkt dat een nieuw presidium de enige uitweg is uit de huidige crisis. Begin volgende week komt de ondernemingsraad weer bijeen.

Bergkamp zei na het opstappen van het management dat het onderzoek naar Arib gewoon doorgaat. Ze maakte duidelijk dat ze niet van plan is om op te stappen. Het presidium wil dat de Kamer zich volgende week uitspreekt voor het doorgaan van het onderzoek.