Nieuws/Binnenland
2919716
Binnenland

Man voert principiële strijd

Naaldwijker doet aangifte om wiet tegen... zichzelf!

DEN HAAG - Een Naaldwijker die aangifte tegen zichzelf had gedaan voor het bezit van vijf wietplanten, heeft zich volgens de rechtbank in Den Haag schuldig gemaakt aan het opzettelijk telen van hennep. Hij krijgt echter geen straf opgelegd.

De man maakte van de hennep zelf cannabisolie, die hij gebruikte tegen zijn zenuwpijnen. Volgens hem hielp de cannabis van de apotheek onvoldoende en kan hij die bovendien niet betalen. Dergelijke olie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

De rechtbank oordeelt dat de man onvoldoende heeft aangetoond dat de medicinaal verstrekte cannabisolie niet goed genoeg werkt. Dat hij die niet kan betalen, is volgens de rechter geen geval van overmacht.

Het gaat om de 43-jarige René Barendse, die al zestien jaar onverklaarbare zenuwpijnen heeft. „In het reguliere circuit liep ik tegen een muur op, niemand wist waar de pijnen vandaan kwamen. Ondertussen werd het erger en erger”, vertelde hij tegen RTL Nieuws.

De rechtbank hield er rekening mee dat het om een principiële zaak ging en de Naaldwijker zelf om strafvervolging had gevraagd.