Nieuws/Binnenland
2922068
Binnenland

Vooruit betalen hypotheekrente is bijna onmogelijk

Geldverstrekkers verhinderen fiscale truc

Vooruit rente betalen is bijna onmogelijk.

Vooruit rente betalen is bijna onmogelijk.

Amsterdam - Geldverstrekkers willen niet meewerken aan een fiscaal voordeel voor huizenbezitters. Een klant die zijn hypotheekrente vooruit wil betalen, en daarmee tientjes tot honderden euro’s kan besparen, kan bijna nergens terecht.

Vooruit rente betalen is bijna onmogelijk.

Vooruit rente betalen is bijna onmogelijk.

Uit een rondvraag van De Telegraaf blijkt dat slechts vijf van de zestien grootste geldverstrekkers, die samen nog geen 20 procent van de markt bedienen, deze optie aan klanten aanbieden. Vereniging Eigen Huis laat weten daarover volgend jaar actie te gaan voeren, omdat de fiscale ’truc’ door de snelle afbouw van de hypotheekrenteaftrek veel lucratiever wordt.

„Het mag niet zo zijn dat de bank jou verhindert om een fiscale mogelijkheid te benutten”, reageert een woordvoerder van Eigen Huis. „Dit zit in de cultuur van banken die niet bereid zijn om mee te denken met de klant.”

De banken die het vooruitbetalen van de rente niet mogelijk maken, zeggen dit te doen omdat er weinig vraag naar is en het verwerken ervan een handmatig, moeilijk en foutgevoelig proces is.