Nieuws/Buitenland
2924333
Buitenland

Brussel de straat op

Mars tegen Marrakesh loopt uit de hand

BRUSSEL - Zo’n 5500 mensen hebben zich zondag verzameld in het centrum van Brussel om mee te doen aan de ’Mars tegen Marrakesh’. Voor de tegendemonstratie kwamen duizend betogers opdagen. In de middag werd de sfeer grimmig: de politie zette traangas in.

Gezien de opkomst sprak mede-organisator Dries Van Langenhove, oprichter van de extreemrechtse groepering Schild en Vrienden, al vroeg op de middag van een geslaagde actie tegen het VN-migratiepact. Vooraan liep ook Filip Dewinter mee, de voorman van Vlaams Belang.

In de stoet is veel Vlaams nationalistisch vlagvertoon te zien en het geknal van rotjes te horen, evenals de leuzen ’eigen volk eerst’, ’linkse ratten, rol uw matten’ en ’geen jihad in onze staat’.

De politie begeleidt de optocht en heeft veel mankracht. Rond 13.30 uur werd de sfeer grimmig, meldt Het Nieuwsblad. De politie ’werd bekogeld met projectielen’ en antwoordde met traangas, meldt de krant. Ook werd een waterkanon ingezet. Relschoppers gooiden met stenen en dranghekken en belaagden een tv-verslaggeefster.

Nadat een ruit van een gebouw van de Europese Commissie was gesneuveld, reageerde de politie met traangas en de inzet van een waterkanon en dreef zo de betogers uiteen. Zeker vijftig betogers zijn opgepakt.

De rust is inmiddels teruggekeerd, zo laten de Belgische autoriteiten weten.