Nieuws/Buitenland
2927308
Buitenland

M. gelinkt aan islamitisch rekruteringsnetwerk

Nederlandse jihadist opgepakt in Salou

SALOU - De man die werd gezocht omdat hij een vermeende Nederlandse jihadist zou zijn, is maandag opgepakt in de Spaanse kuststad Tarragona, nabij Salou. Hij was blootvoets bij zijn aanhouding. Hij is overgebracht naar een politiebureau in Cambrils. Het is onduidelijk of hij werkelijk van jihadisme verdacht wordt.

De Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, zei in de vroege middag via Twitter dat de 29-jarige Nederlander Khalid M is opgepakt wegens het verstoren van de publieke orde en ongehoorzaamheid.

Eerder op de dag zei de minister van Binnenlandse Zaken dat de ‘man die werd gezocht in verband met terrorisme’ was aangehouden.

Khalid M. werd zaterdag volgens Spaanse media voor het laatst gezien in Salou. Daar zou hij zich agressief hebben gedragen en een hotelkamer hebben beklad in Vilaseca met jihadistische symbolen. Ook zou hij bedreigingen hebben geschreeuwd voor een politiebureau vlakbij Salou. Zondagmiddag laat werd zijn signalement verspreid onder de Spaanse en Catalaanse politiediensten.

Radicaal

Maandagochtend zag een buurtbewoner een bij een tankstation bij Salou, langs de snelweg AP-7 een auto slingerbewegingen maken. Die waarschuwde de politie. Hij werd bij het tankstation verrast door de Mossos d´Esquadra, de Catalaanse politie. Hij droeg geen schoenen. Hij is overgebracht naar een politiebureau in Cambrils, de plaats waar de Catalaanse politie vorig jaar augustus nog vijf terroristen uit Ripoll doodschoot, na de aanslagen op de Ramblas en in Cambrils.

Volgens Spaanse media noemden de Nederlander in een intern politie-memo een ‘radicale en gevaarlijke verdachte’.

De minister van Binnenlandse Zaken Fernando-Grande Marlaska meldde vanochtend in een tv-uitzending dat de Nederlander om 9 uur was opgepakt.

De Mossos bevestigen tot nu toe enkel dat de man is opgepakt vanwege het verstoren van de publieke orde.