Nieuws/Buitenland
2927978
Buitenland

Priester veroordeeld vanwege ’schuldig verzuim’

Biechtgeheim moet wijken voor hulpverlening

BRUGGE - Een 57-jarige priester uit Brugge is veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf vanwege „schuldig verzuim” bij een zelfdoding. De geestelijke schakelde geen hulp in toen een 54-jarige man hem vertelde over zelfmoordplannen. De priester beroept zich op het biechtgeheim, maar de hulpverleningsplicht is er voor iedereen, aldus de rechter.

De depressieve man vertrouwde de priester in oktober 2015 tijdens een lang telefoongesprek toe dat hij zich van het leven wilde beroven. Enkele uren later deed hij dat ook. Zijn weduwe diende een klacht in bij justitie die er een zaak van maakte. Volgens het Openbaar Ministerie had de priester iemand anders of de politie moeten waarschuwen.

Het biechtgeheim maakt volgens de rechtbank deel uit van het beroepsgeheim, maar dat beroepsgeheim is niet absoluut. De hulpverleningsplicht geldt voor iedereen, ook voor dragers van het beroepsgeheim, aldus het vonnis. In deze noodtoestand had de priester moeten ingrijpen, bepaalde rechter. De geestelijke gaat in hoger beroep.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop