Nieuws/Buitenland
293167941
Buitenland

Triomfwagen met erotische afbeeldingen opgegraven in Pompeï

ROME - Archeologen hebben in Pompeï, een oude Italiaanse stad die in 79 na Christus werd bedolven door as en lava toen de nabijgelegen vulkaan Vesuvius uitbarstte, een unieke ceremoniële wagen uit de oudheid opgegraven. Het ijzeren voertuig met vier wielen is nagenoeg intact en aan de zijkant versierd met decoraties van tin en brons waarop mannen en vrouwen in erotische taferelen zijn afgebeeld.

Volgens onderzoekers is deze vondst, die werd gedaan in Villa Civita Giuliana in het noorden van de stad vlakbij het Zuid-Italiaanse Napels, uniek voor Italië. Volgens de eerste bevindingen werd de triomfwagen door de Romeinse elite gebruikt voor feestelijke gelegenheden. Er was plek voor een of twee personen. Op het terrein van de villa zijn in 2018 de stoffelijke resten van drie paarden gevonden. Dieven zouden hier al eerder tunnels hebben gegraven om te plunderen. Justitie doet daar onderzoek naar.

De Italiaanse minister van Cultuur was blij met de ontdekking. „Pompeï blijft ons verbazen met zijn vondsten en dat zal nog vele jaren duren, met nog twintig hectare die nog moet worden uitgegraven”, zei Dario Franceschini zaterdag.

Pompeï ligt aan de voet van de Vesuviusvulkaan en er leefden ten tijde van de uitbarsting in 79 na Christus ongeveer 13.000 mensen. De stad werd in de 18e eeuw herontdekt. De archeologische vindplaats is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Italië.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo