Nieuws/Binnenland
293613733
Binnenland

Bijna alles dicht, harde lockdown tot en met 19 januari

Den Haag - Het kabinet bereidt een vergaande lockdown voor waarbij bijna alles tot en met 19 januari dicht gaat: van scholen tot niet-essentiële winkels tot musea tot kapsalons tot theaters, melden bronnen in Den Haag.

De maatregelen gaan maandagavond om twaalf uur al in om een run op winkels dinsdag te voorkomen. Contactberoepen zoals kappers en massagesalons moeten ook stoppen. Er komt een uitzondering voor medische contactberoepen, waardoor fysiotherapeuten mogen blijven werken. Iedereen moet zo veel mogelijk thuis blijven.

Scholen, in zowel het basis- als het voortgezet onderwijs moeten vanaf woensdag hun deuren sluiten en overstappen op online onderwijs. De kinderopvang zal ook moeten sluiten. Voor ouders met zogeheten vitale beroepen zouden de basisscholen en de kinderopvang open blijven.

Daarnaast gaan de zogeheten ’doorstroomlocaties’, zoals musea, dierentuinen, pretparken en zwembaden dicht. Dat geldt ook voor de sportscholen.

De restaurants en cafés waren al gesloten sinds 14 oktober. De horeca mag z’n afhaalloketten nog wel open houden. Ook de hotels mogen open blijven, al mogen zij geen eten en drinken meer serveren. De kerken mogen eveneens open blijven.

„Het is gewoon weer maart”, zegt een betrokkene. „Met een tikkie extra.” In de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU is de einddatum van de maatregelen nog een punt van discussie, zegt een betrokkene.

Voor het snel invoeren van de maatregelen maakt het kabinet gebruik van de spoedprocedure in de corona-noodwet. De Tweede Kamer is al wel geïnformeerd over de maatregelen, Rutte heeft maandagmiddag daarvoor fractievoorzitters van alle partijen uitgenodigd op zijn ministerie van Algemene Zaken.

„Er is veel kostbare tijd verloren gegaan”, zegt PvdA-leider Asscher na afloop van dat overleg. Hij pleit ervoor alle maatregelen nu al openbaar te maken, maar daar was geen meerderheid voor. „De schade aan de samenleving is verbijsterend”, zei FvD-leider Baudet, die tegen een nieuwe lockdown is. „Ik hoop niet dat die schade nog groter wordt.”

Na het crisisberaad in het Catshuis van afgelopen zondag kwam het kabinet maandagochtend al in wisselende samenstellingen bijeen om over de nieuwe situatie te praten. „Het gaat niet in de buurt van goed genoeg”, zegt minister Hoekstra (Financiën). „Het is een zorgelijke situatie”, stelt minister Van Ark (Medische Zorg) vast.

Aanleiding voor de maatregelen, die verdergaan dan de ’intelligente lockdown’ tijdens de eerste golf, is het steeds maar stijgend aantal besmettingen. Hoopte het kabinet vorige week nog het dagelijks aantal vastgestelde infecties naar 3.600 te krijgen, de afgelopen dagen piekt het rond de 10.000.