Nieuws/Binnenland
2939541
Binnenland

Voorwaardelijk twee keer 100 euro

’Psssst!’ bezorgt sisser geldboete

Rechtbanktekening van Everon el F.

Rechtbanktekening van Everon el F.

ROTTERDAM - Met ogen zo groot als schoteltjes en een verbaasde blik zat hij woensdag in de verdachtenbank bij de kantonrechter in Rotterdam. De 36-jarige Everon el F. was de allereerste verdachte in Nederland die zich voor de rechter moest verantwoorden voor overtreding van het ’sisverbod’.

Rechtbanktekening van Everon el F.

Rechtbanktekening van Everon el F.

De kantonrechter veroordeelde hem tot twee geheel voorwaardelijke boetes van 100 euro. Everon el F. had de rechtbank toen al verlaten. Vermoedelijk hevig geschrokken door de eis van officier van justitie Dounia Bennamar, die om oplegging van twee keer 190 euro boete vroeg. Onvoorwaardelijk.

Bennamar wilde een „juridische principe uitspraak” van de kantonrechter over de vraag of straatintimidatie strafbaar is. De gemeente Rotterdam wijzigde dit jaar de Algemeen Plaatselijke Verordening om dat mogelijk te maken.

De kantonrechter oordeelde afgewogen. Uitsluitend vervelende uitlatingen vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Maar als die gepaard gaan met gebaren, sissen, achtervolgen of ander intimiderend gedrag, dan is sprake van strafbare straatintimidatie. En daaraan maakte Everon el F. zich wel degelijk schuldig.

’Oh my God’

Het voorbeeld dat het Openbaar Ministerie koos voor zo’n principiële zaak bleek een ongelukkige: een verstandelijk beperkte verdachte die niet werd bijgestaan door een advocaat, niets begreep van de beschuldigingen en na de geëiste boete van twee keer 190 euro kreunend de zaal verliet. „Oh my God.”

Everon el F. ging volgens zowel OM als kantonrechter Jacco Janssen twee keer in de fout. Op de Coolsingel en het Schouwburgplein sprak hij in totaal acht vrouwen aan. „Hey mooie dames, waar gaan jullie naartoe? Hey schatje, ga je nu al weg? Blijf nog even bij me!” Ergerniswekkend teksten, maar niet strafbaar, oordeelde rechter Janssen. De combinatie met wat Everon el F. nog meer deed, maakte zijn gedrag wél strafbaar. Hij plofte naast een van de vrouwen neer op een bankje. Ze schoof meteen een meter op. En ook de andere vrouwen maakten er geen geheim van dat ze niet gediend waren van Everon el F.’s toenaderingspogingen, zijn getuite lippen, kus- en andere gebaren.

Compliment

„Ik wist niet dat het strafbaar was. Het was bedoeld als compliment”, legde Everon el F. uit aan kantonrechter Jacco Janssen. „Ik ben vrijgezellig en wilde gewoon een vriendin.” Rechter Janssen: „Waarom meteen acht?” El F.: „Het waren mooie vrouwen. Goeie vitamine voor je ogen ook.”

Het is gedrag waar de gemeente Rotterdam – en die niet alleen - een eind aan wil maken. Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit bleek dat in een jaar tijd 94 procent van de vrouwen tussen de 18 en 48 die meewerkten, op straat was lastiggevallen. Dat hoopt de gemeente aan te pakken door de aanpassing van de APV.

Bij het OM kwamen acht zaken binnen over straatintimidatie. Het was de bedoeling dat vandaag twee verdachten zich zouden verantwoorden, maar de zaak van één verdachte werd op verzoek van diens verdediging aangehouden.

Bleef over, de verstandelijk beperkte Everon el F., die vrijwillig stoelen schoonpoetst bij Excelsior, kampt met schulden, onder bewind staat, en overduidelijk niets begreep van het juridisch verhaal van de officier.

Hij beloofde wel beterschap. Everon el F.: „Ik zou het nu niet meer doen.” En dat is maar goed ook, want als hij binnen zijn proeftijd van twee jaar nog eens op deze manier een vriendin zoekt, gaat het hem vermoedelijk echt geld kosten.

Lees hier de tweets van onze rechtbankverslaggever terug: