Nieuws/Binnenland
2941550
Binnenland

Vastgelopen schip stremt scheepvaart IJssel

De IJssel is momenteel niet bevaarbaar.

De IJssel is momenteel niet bevaarbaar.

Bronkhorst - Het is woensdag niet gelukt om het vastgelopen schip op de IJssel bij Bronkhorst los te trekken. Het werk is stilgelegd en gaat pas donderdagochtend verder, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Dat betekent dat de Gelderse IJssel onbegaanbaar blijft voor schepen, omdat het schip van 80 meter lang overdwars in de rivier ligt als gevolg van problemen met het roer.

De IJssel is momenteel niet bevaarbaar.

De IJssel is momenteel niet bevaarbaar.

Ondanks de inzet van twee sleepboten hebben de bergers de klus niet kunnen klaren. Op dit moment worden twee alternatieve werkwijzen onderzocht, aldus de woordvoerster. „Een duwboot is onderweg vanuit Enkhuizen om de twee sleepboten te helpen. Maar die boot komt pas donderdagochtend aan.”

De tweede optie is het overhevelen van de lading van het schip. „Maar dat is een complexe klus, waarvoor we daglicht nodig hebben.” Welke van de twee aanpakken wordt gekozen is nog niet duidelijk, wel is het duidelijk dat het werk donderdag verder gaat. Achter het vastgelopen schip zitten een paar andere schepen, die daardoor opgehouden worden. Rijkswaterstaat heeft het overige scheepvaart zo goed mogelijk erop proberen te wijzen een alternatieve route te kiezen.