Nieuws/Buitenland
294219
Buitenland

Kenyatta stevent af op verkiezingszege

NAIROBI - Uhuru Kenyatta stevent af op een overwinning in de presidentsverkiezingen in Kenia. Zijn tegenstrever Raila Odinga trekt de uitslag van de stemming in twijfel en spreekt van fraude.

Na het tellen van 85 procent van de stemmen had de zittend president 54,8 procent van de stemmen en Odinga 44,3 procent. Daarmee had Kenyatta (55) bijna 1,4 miljoen stemmen meer dan Odinga (72). Hoewel acht presidentskandidaten meedoen aan de verkiezingen, is het vooral een strijd tussen Kenyatta en Odinga.

Laatstgenoemde verklaarde woensdag dat de stemsystemen waren gehackt en dat sprake was van grootschalige fraude. Volgens de oppositieleider waren de uitslagen die zijn partij had verzameld ,,totaal anders'' dan wat de officiële cijfers lieten zien. Hij riep zijn achterban op rustig te blijven, maar verkondigde ook dat hij ,,het volk niet onder controle'' had.

Odinga claimde op Twitter 8,1 miljoen stemmen te hebben gekregen, tegenover 7,2 miljoen voor zijn rivaal Kenyatta. Hij stelde dat de kiessystemen zijn ,,gehackt'' door mensen die de identiteit gebruikten van Chris Msando; de ICT-chef van de kiescommissie die kort voor de stembusgang dood is teruggevonden. Hij was volgens de autoriteiten gemarteld.

,,We vrezen dat dit precies de reden was dat Msando is omgebracht'', zei Odinga. De Keniaanse kiescommissie kon woensdag nog niet bevestigen of ontkennen dat hackers de verkiezingsuitslag hebben gemanipuleerd. Dat wordt nog onderzocht, zei de voorzitter op een persconferentie.

Bijna 20 miljoen van de ruim 40 miljoen Kenianen mochten dinsdag hun stem uitbrengen. De verkiezingen verliepen overwegend rustig. Toch wordt gevreesd voor nieuwe onrust in het Oost-Afrikaanse land, waar tijdens grootschalig geweld na de verkiezingen van 2007 meer dan duizend mensen om het leven kwamen. Ook toen was sprake van een conflict over verkiezingsfraude en de vraag wie de stembusgang had gewonnen.

Gehuurde baby’s

Bij Keniaanse stembureaus werden dinsdag babyvingertjes bestempeld om te voorkomen dat de kinderen tijdelijk verhuurd worden aan voordringers, meldde Reuters. Voorgeschreven is dat ouders met jonge kinderen voorrang krijgen.

Lees ook: Kenianen dringen voor bij stembureau met gehuurde baby