Nieuws/Binnenland
294226
Binnenland

Steekpartij was explosie na jarenlange stalking

PURMEREND - Aan de ernstige steekpartij in Purmerend dit weekend die bijna het leven kostte aan een 43-jarige man, gingen jarenlange stalking van een vrouw vooraf. Tegen de 46-jarige oud-kickbokser Herman R. die gestoken zou hebben, werd door zijn ex-vriendin in nog geen drie jaar tijd zeker vijf keer aangifte gedaan wegens staking en bedreiging.

Dat melden bronnen rond het onderzoek en wordt bevestigd door de advocaat van een van de drie opgepakte verdachten, Khalid Kasem. De 43-jarige Dennis van der H. werd zaterdagochtend zwaargewond aangetroffen in de Hooft Hasselaarstraat. In de buurt werden Herman R. en zijn ex-vriendin aangehouden. Ook de bijna doodgestoken man is inmiddels verdachte. Een ruzie tussen de drie was compleet geëscaleerd.

Lees ook: Zwaargewonde bij steekpartij Purmerend

Bedreiging

Sinds 2014 is tegen Herman R. tien keer melding gemaakt van stalling en bedreiging door zijn ex-vriendin. In de helft van de gevallen ging het dus om een concrete aangifte. De neergestoken 43-jarige Dennis van der H. uit Purmerend had sinds kort een relatie met de vrouw. Herman R. zat in 2013 enige tijd vast voor bedreiging en mishandeling. Ook deze celstraf had te maken met zijn ex-vriendin.

Toen de oud-kickboxer de bajes verliet zou hij opnieuw zijn begonnen met het stalken van zijn ex-vriendin. Het langslepende conflict is bij de politie bekend. Zowel de vrouw als R. hebben een vast contactpersoon bij de eenheid Noord-Holland voor de kwestie. De advocaat Kasem staat de ex-vriendin van R. bij, die ook vastzit voor betrokkenheid bij de steek- en vechtpartij. Hij wil pas in een later stadium reageren op de zaak.

’Hij kende Dennis niet’

De advocaat van Herman R., Rutger Lonterman, zegt dat er sprake is van een ‘problematische relatie’ tussen R. en zijn ex.. ,,Maar om mijn cliënt neer te zetten als een van de grootste stalkers van Purmerend is onjuist. Overigens kende hij Dennis van der H. helemaal niet.” Over de steekpartij wil hij nog niets zeggen omdat zijn cliënt onder alle beperkingen vastzit.