Nieuws/Binnenland
294292871
Binnenland

Stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen zet door, lichte daling besmettingen

ZEIST - Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend is het coronavirus vastgesteld bij 11.134 mensen. Het is de derde dag op rij dat het aantal positieve tests boven de 11.000 uitkomt.

Wel daalde het aantal nieuwe besmettingen licht (-190) vergeleken met vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 11.324 positieve tests registreerde (bijgesteld van 11.363). Het aantal nieuwe besmettingen lag zaterdag boven het gemiddelde over zeven dagen, dat nu op 9934 staat.

Amsterdam is zaterdag koploper met 1114 nieuwe besmettingen, gevolgd door Rotterdam, waar 757 mensen een positieve testuitslag te horen kregen. Daarna volgen Utrecht (351), Breda (286) en Groningen (264).

Er zijn sinds vrijdag geen nieuwe sterfgevallen gemeld. Vrijdag steeg het aantal sterfgevallen als gevolg van corona met twee. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het soms een tijdje duren voordat dit is geregistreerd, dus mogelijk zijn deze personen al eerder overleden.

Ziekenhuisopnames

De stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zet echter door. Er zijn nu 284 patiënten opgenomen, negentien meer dan vrijdag. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is het hoogst sinds begin deze maand.

Er belandden vijftig nieuwe patiënten op de verpleegafdelingen, een meer dan vrijdag. Op de intensive cares kwamen vijf nieuwe patiënten terecht, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de ic's liggen nu 77 coronapatiënten, twee meer dan vrijdag. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal patiënten met zeventien naar 207, het hoogste aantal sinds zondag 27 juni, toen er voor het laatst meer dan 200 patiënten lagen.

Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd hard stijgt, verwacht het LCPS dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en op de verpleegafdelingen.