Nieuws/Binnenland
294378280
Binnenland

Coronacrisis: zondag 18 juli

LIVE | ANWB Reiswijzer massaal bezocht door vakantiegangers

AMSTERDAM - Komt er ooit een eind aan de coronacrisis? Na een zware anderhalf jaar, vol lockdowns en vrijheidsbeperkende maatregelen, zijn mensen toe aan een feestje of vakantie. Maar door oplopende besmettingen worden we ondanks het vele vaccineren teruggeworpen in de tijd. Wat gebeurt er vandaag? Volg hier het laatste Covid-nieuws.

21.55 - In Frankrijk neemt aantal coronabesmettingen verder toe

Frankrijk heeft voor de derde dag op rij meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd en bovendien een stijgende tendens. De besmettelijkere Delta-variant van het virus is daarvoor verantwoordelijk. Het ministerie van Volksgezondheid registreerde in de afgelopen 24 uur 12.532 infecties.

Volgens een woordvoerder zijn bij de zondag gepubliceerde gegevens ook al eerder vastgestelde gevallen inbegrepen. Daardoor mag de toename van het dagtotaal niet exceptioneel worden genoemd, maar in zijn algemeenheid geeft de huidige ontwikkeling wel reden tot zorg. Op de intensive care-afdelingen van de Franse ziekenhuizen lagen zondag 891 Covid-19-patiënten, één meer dan zaterdag. Het dodental door de ziekte liep met vijf op tot 111.472.

De regering-Macron heeft onlangs bepaald dat volwassenen komende week een coronapaspoort moeten tonen om toegang te krijgen tot grote evenementen en publieke gelegenheden met veel mensen. De ’pass sanitaire’, waarin staat dat de houder immuun is voor het virus of recent negatief getest, wordt in augustus ook verplicht voor onder meer horecabezoek. Tegen dat besluit is zaterdag in tal van grote steden geprotesteerd.

18.35 - Aantal coronabesmettingen Italië stijgt door EK-feesten

Het aantal coronabesmettingen in Italië is voor de zesde dag op rij toegenomen. Volgens gezondheidsexperts komt dat door de festiviteiten rondom het Europees kampioenschap voetbal, dat een week geleden werd gewonnen door Italië.

De gezondheidsautoriteiten registreerden zondag in totaal 3127 nieuwe infecties. Dat zijn slechts zes gevallen meer dan een dag eerder, maar daarbij moet wel rekening worden gehouden met de beperkte testcapaciteit in het weekend. Daardoor worden op zondagen doorgaans minder positieve testen gemeld dan op andere dagen.

Nadat het Italiaanse voetbalteam de finale won, vonden in veel steden en dorpen straatfeesten plaats. Het hoofd van het Italiaanse gezondheidsinstituut, Franco Locatelli, zei tegen de krant La Repubblica dat de bijeenkomsten en menigten hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus.

Hoewel het aantal besmettingen tot op heden niet explosief is gestegen, leidt de toename wel tot zorgen over een nieuwe besmettingsgolf. Het aantal corona-gerelateerde sterfgevallen daalt nog wel. Er werden zondag binnen een etmaal drie overlijdens gemeld, het laagste aantal sinds augustus vorig jaar.

Italië, dat begin vorig jaar zeer zwaar getroffen werd door het coronavirus, telt in totaal nu bijna 128.000 coronadoden en bijna 4,3 miljoen besmettingen. Bijna de helft van alle Italianen vanaf twaalf jaar is inmiddels volledig gevaccineerd tegen Covid-19.

18.00 - Voor het eerst in dagen daling coronabesmettingen VK

De Britse gezondheidsautoriteiten hebben zondag voor het eerst in dagen een daling van het aantal nieuwe coronabesmettingen kunnen melden. De voorbije 24 uur kwamen er 48.161 infectiegevallen bij, ruim 6500 minder dan een dag eerder. Ook de sterftecijfers namen verder af, nu nog 25.

De regering in Londen heeft besloten de meeste nog resterende coronamaatregelen voor Engeland met ingang van maandag in te trekken. Uitgerekend dit weekeinde maakte de minister van Volksgezondheid Sajid Javid bekend dat hij het virus heeft opgelopen, hoewel hij al is gevaccineerd. Premier Boris Johnson, die contact had gehad met Javid, besloot na de nodige kritiek noodgedwongen in quarantaine te gaan. Beiden voelen zich goed.

Johnson belandde vorig jaar door Covid-19 op de intensive care en is inmiddels twee keer ingeënt. Met de versoepelingen in het vooruitzicht smeekte hij zijn landgenoten zondag, met drie keer ’please’, voorzichtig te zijn. „Ga morgen door naar de volgende stap met de gepaste voorzichtigheid en respect voor anderen wegens het risico dat de ziekte de kop blijft opsteken. En bovenal, wanneer je gevraagd wordt een tweede prik te komen halen, doe dat alsjeblieft.”

16.37 - Grote drukte op ANWB Reiswijzer

Nu steeds meer mensen zomervakantie hebben, ziet de ANWB grote drukte op de ANWB Reiswijzer, de internetpagina waar te vinden is welke coronamaatregelen gelden in populaire vakantielanden. In de afgelopen dagen is de site 2 miljoen keer bezocht. De afgelopen tijd lag dat gemiddelde per week rond de 1,5 miljoen bezoeken, meldt een woordvoerster van de ANWB. „Het piekt enorm. Je kunt zien dat mensen graag weg willen.”

Bezoekers van de site zijn volgens de zegsvrouw gericht op zoek naar informatie over regels rond corona. Het meest wordt gezocht naar informatie over de eisen in Frankrijk, Duitsland en Italië. „Het is logisch dat mensen zoeken, want landen hebben verschillende regels.”

Vakantiegangers kijken vooral hoe de coronaregels zijn in het land waar ze heen willen en in de landen waar ze eventueel doorheen reizen. Ook wordt veel gezocht naar informatie over coronatests en hoe oud die mogen zijn. Niet alleen op de site ziet de ANWB drukte, ook op sociale media zijn medewerkers van de organisatie druk met het beantwoorden van vragen over reizen tijdens de coronapandemie.

16.15 - Commissaris van de Koning in quarantaine

De Gelderse commissaris van de Koning John Berends is positief getest op corona en gaat in quarantaine. Volgens de provincie was Berends sinds enkele weken volledig gevaccineerd met AstraZeneca.

De commissaris liet zich testen omdat hij lichte verkoudheidsklachten had. De afgelopen dagen had hij voor zijn werk verschillende afspraken, maar daarbij heeft hij telkens 1,5 meter afstand gehouden, aldus de provincie Gelderland.

14.15 - Franse coronapas niet nodig bij kleine winkelcentra

Frankrijk gaat na massale protesten de regels versoepelen voor het gebruik van de gezondheidspas, waarmee Fransen onder meer kunnen laten zien of ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Die hebben ze binnenkort nodig om toegang te krijgen tot allerlei openbare locaties. Minister van Financiën Bruno Le Maire zei in een interview met de krant JDD dat mensen die ’pass sanitaire’ straks niet nodig zullen hebben om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter.

Dat besluit is bedoeld om de negatieve gevolgen voor ondernemers te beperken, legde Le Maire uit. Hij erkende dat vanuit het bedrijfsleven bezorgd wordt gereageerd op de plannen van de overheid. Die verplicht volwassenen vanwege de coronacrisis om vanaf 21 juli met de pas aan te tonen dat ze geen gezondheidsrisico vormen bij onder meer grote evenementen, bioscopen en pretparken. De ’pass sanitaire’ is vanaf augustus ook nodig bij bezoeken aan onder meer horecazaken en winkelcentra. Fransen kunnen met de pas ook laten zien dat ze negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus.

Het beleid heeft volgens een recente peiling de steun van 62 procent van de Fransen, berichtte Le Parisien. Toch zijn ook veel Fransen fel tegen de invoering van de pas en de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Er deden zaterdag volgens overheidscijfers zo’n 114.000 mensen mee aan demonstraties. Eerder waren er ook al kleinere protestacties. Een betoger in Parijs zei dat het menselijk lichaam onschendbaar is. „De president van de republiek heeft op geen enkele manier het recht om te beslissen over mijn gezondheid.”

6.35 - Kermis Tilburg sluit poorten vanwege drukte

De kermis in Tilburg heeft zaterdagavond de poorten gesloten. Nieuwe bezoekers kregen rond 20.30 uur te horen dat ze niet meer welkom waren, meldt Omroep Brabant. Ook parkeergarages in het centrum van de Branbantse stad lieten de rest van de avond geen auto’s meer toe. De gemeente nam het besluit omdat het te druk was op de kermis en bezoekers moeilijk afstand konden houden.

Het sluiten van de ingangen leidde tot lange wachtrijen van mensen die toch hoopten later op de avond alsnog het kermis-terrein op te kunnen.

1.48 - ’Britse ministers tegen massavaccinatie tieners’

Groot-Brittannië is tegen massavaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar. Wel bereiden ministers zich voor op het verstrekken van doses aan kwetsbare tieners tussen de 12 en 15 jaar en jongeren die op het punt staan 18 jaar te worden, meldt The Telegraph zaterdag.

Het adviescomité van experts die de Britse overheid adviseren op het gebied van vaccinatie en immunisatie (JCVI) zou ministers hebben aangeraden niet over te gaan tot massavaccinatie totdat er meer bewijs over de risico’s beschikbaar is. Wel worden vanaf maandag vaccins aangeboden aan tieners tussen de 12 en 15 jaar die kwetsbaar worden geacht voor het coronavirus of bij volwassenen leven die gevoelig zijn voor Covid-19.

17-jarigen die over maximaal drie maanden 18 jaar worden, komen ook in aanmerking voor een inenting, aldus de Britse krant. JCVI zou de mogelijkheid om alle kinderen van een prik te voorzien „in onderzoek” houden.

In reactie op het bericht van The Telegraph zegt het Britse ministerie van Volksgezondheid dat „de ministers geen beslissingen hebben genomen over de vraag of mensen van 12 tot 17 jaar routinematig Covid-19-vaccins moeten krijgen.”

Groot-Brittannië meldde zaterdag 54.674 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal dagelijkse gevallen in een half jaar. Desondanks heeft premier Boris Johnson eerder bekendgemaakt de meeste coronabeperkingen vanaf maandag op te heffen, omdat volgens hem de meeste geïnfecteerden door de massale vaccinaties in het land niet meer ernstig ziek worden of overlijden. Ongeveer twee derde van de Britten is inmiddels volledig ingeënt.

Lees hieronder het blog van zaterdag 17 juni.

19.00 - Aantal coronabesmettingen in VK blijft stijgen

In het Verenigd Koninkrijk blijft met de versoepelingen van de coronamaatregelen in het vooruitzicht het aantal nieuwe besmettingen toenemen. De gezondheidsautoriteiten meldden zaterdag dat er in 24 uur 54.674 Covid-19-patiënten zijn bijgekomen. Op 15 januari waren er voor het laatst zoveel. Het dodental liep in vergelijking met vrijdag iets terug, tot 41.

Onder de nieuwe geïnfecteerden was ook de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid. Hij maakte zelf bekend positief getest te zijn en slechts lichte klachten te hebben, vermoedelijk omdat hij al twee coronaprikken heeft gehad. Omdat het om een sneltest ging, heeft hij ook nog een PCR-test ondergaan. Het resultaat daarvan is nog niet bekend.

Door de voortvarende inentingscampagne blijven de ziekenhuisopnames beperkt. Dat is voor premier Boris Johnson de belangrijkste reden de Engelsen vanaf maandag weer ruime vrijheden te geven.

17.30 - Opnieuw protesten in Frankrijk om coronapas

In veel Franse steden zijn mensen opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen de invoering van de ’pass sanitaire’, de coronapas. Volwassenen moeten vanaf maandag kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, Covid-19 hebben doorstaan of recent negatief zijn getest om naar evenementen met veel publiek en naar culturele instellingen te gaan. Vanaf augustus moet de pas ook getoond worden bij een bezoek aan onder meer de horeca en winkelcentra.

De aversie tegen die maatregel en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook al woensdag op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Volgens de Franse media waren er zaterdag in Parijs andermaal duizenden betogers op de been. Ze verzamelden zich op zeker drie plaatsen. Tot de initiatiefnemers behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), voormalig vicevoorzitter van het Front National, en enkele kopstukken van de ’gele hesjes’.

Tekst loopt door onder de foto.

De tegenstanders van de coronapas en de anti-vaxxers verwezen ook nu vaak naar nazimethodes uit de Tweede Wereldoorlog. Van Lille tot Marseille waren leuzen als ’Vrijheid’ en ’Macron dictator’ te horen. Op spandoeken was onder meer ’Valse pandemie, echte dictatuur’ en ’Ik ben geen QR-code’ te lezen.

De Franse president Emmanuel Macron lanceerde afgelopen maandag een pakket maatregelen om de verontrustende verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus te beteugelen en moedigde zijn landgenoten aan zich te laten inenten. Een enquête wees uit dat een grote meerderheid van de Fransen daarmee instemde.

Tienduizenden anderen toonden voor de tweede keer in een week om uiteenlopende redenen hun ongenoegen. Net als woensdag verliepen de manifestaties niet overal rustig. Voor enkele betogingen was geen toestemming gegeven. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden.

14.01 - Britten woedend om reisbeleid Frankrijk

De Britse regering heeft de woede van vakantiegangers en de reisbranche over zich afgeroepen door de quarantaineregels voor Frankrijk te handhaven. De regel dat Britten na een reis tien dagen in thuisquarantaine moeten vervalt maandag voor veel populaire vakantiebestemmingen, maar op het laatste moment is besloten dat Frankrijk daar niet onder valt.

Dat besluit heeft te maken met zorgen over de verspreiding van de zogeheten bètavariant van het coronavirus in Frankrijk. Die variant is het voor eerst ontdekt in Zuid-Afrika en komt in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks voor. De BBC schrijft dat wordt gevreesd dat vaccins minder goed werken tegen die mutant.

De Britse regering heeft vanwege de coronacrisis een ’verkeerslichtsysteem’ in het leven geroepen met drie kleurcodes voor landen: groen, amber en rood. Volledig gevaccineerde Britten hoeven na een reis naar een land dat amber (een soort oranje/geel) kleurt vanaf maandag niet meer in thuisquarantaine.

Frankrijk blijft op ’amber’ staan, maar valt als enige land toch buiten die versoepeling. Het gaat om een soort compromis omdat het ministers volgens een bron van de krant The Guardian te ver ging om Frankrijk op de ’rode lijst’ met risicolanden te zetten. Dan was het reisverkeer vergaand aan banden gelegd en dat had serieuze politieke en diplomatieke consequenties kunnen hebben.

Vakantiegangers doen in Britse media hun beklag over de plotselinge beleidswijziging en ook de reisbranche is niet te spreken over de uitzonderingspositie voor het onder toeristen populaire Frankrijk. Topman Johan Lundgren van easyJet klaagde dat de regering „het tapijt vandaan trekt” onder Britten die op vakantie zijn in Frankrijk of al een reis hadden geboekt.

Lundgren zei dat het verkeerslichtsysteem weinig voorstelt als de regering steeds aan het improviseren slaat. Hij zei dat zo „verwarring en onzekerheid” ontstaat. Bestuurder Willie Walsh van brancheorganisatie IATA van de luchtvaartsector verweet de regering „de eigen reissector de vernieling in te helpen, evenals de duizenden banen die ervan afhankelijk zijn.”

De onrust illustreert dat ook landen met een hoge vaccinatiegraad worstelen met het reisbeleid voor hun burgers in het vakantieseizoen. Minister van Volksgezondheid Sajid Javid zei dat altijd duidelijk is geweest dat de overheid bereid is snel in te grijpen aan de grens om „de successen te beschermen die we hebben geboekt met ons succesvolle vaccinatiebeleid.”

De Britse regering beslist formeel alleen over de regels waar reizigers in Engeland aan moeten voldoen, omdat autonome regio’s zelf zeggenschap hebben over hun reisbeleid. Schotland en Noord-Ierland hebben volgens Sky News nog niet gezegd of ze de uitzonderingspositie voor Frankrijk ook zullen overnemen.

09.24 - Ook in verpleeghuizen begint aantal coronagevallen toe te nemen

De nieuwe golf coronagevallen treft vooral jongeren, maar het virus begint langzaam maar zeker ook door te dringen in de verpleeghuizen. Het aantal positieve tests onder de ouderen daar stijgt, ook al is het voorlopig nog beperkt. De bewoners lopen het meeste risico bij een besmetting en waren daarom begin dit jaar als een van de eerste groepen aan de beurt om te worden gevaccineerd.

Tekst loopt door onder de foto.

De uitschieter was afgelopen woensdag. Toen testten 25 bewoners van verpleeghuizen positief. Dat is het hoogste aantal sinds 5 mei, dus ruim twee maanden geleden. Dat cijfer is niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnen kunnen komen, dus het aantal kan nog oplopen. In de afgelopen week zijn 61 bewoners positief getest, gemiddeld bijna negen per dag en dat is het hoogste niveau sinds eind mei.

Ook het aantal verpleeghuislocaties dat met het coronavirus te maken krijgt, neemt toe. Zeker 36 locaties hadden in de laatste vier weken minstens één positieve test onder de bewoners, het hoogste aantal in bijna een maand. In de vier weken tot aan afgelopen maandag waren er 24 locaties met een recente positieve test. Vergeleken met de piek zijn het allemaal nog kleine aantallen. Begin januari kampten 850 tot 900 locaties met een recente positieve test, wat neerkomt op ruim een derde van alle verpleeghuizen in Nederland.

De vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, Verenso, herkent de stijging. „De besmettingen nemen licht toe maar zijn op het totaal aantal bewoners nog beperkt”, zegt directeur Nanda Hauet. De toename is volgens haar te verwachten. „Een verpleeghuis maakt onderdeel uit van de samenleving. Als het aantal gevallen in de samenleving omhoog gaat, dan geldt dit ook voor de besmettingen in het verpleeghuis.” Veel bewoners zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en ook een deel van de medewerkers. „Maar dat geldt bijvoorbeeld nog niet voor alle bezoekers of voor bijvoorbeeld jonge vakantiekrachten”, aldus Hauet.

De coronavaccins kunnen niet elke besmetting voorkomen. Maar de gevaccineerde bewoners die nu positief testen, komen volgens Hauet minder ziek over dan voor de vaccinaties.

Het aantal sterfgevallen onder de bewoners blijft voorlopig nog laag. In de afgelopen maand zijn slechts zes sterfgevallen geregistreerd en de laatste daarvan was ruim een week geleden. Rond de jaarwisseling stierven meer dan vijftig bewoners per dag en in de eerst golf waren er dagen waarop meer dan tachtig verpleeghuisbewoners stierven.

09.10 - WHO: Nederlanders, wees voorzichtig op vakantie

Een topadviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept Nederlanders op voorzichtig te zijn als ze met vakantie gaan. Catherine Smallwood zegt in een interview met het AD dat landen waar al veel mensen zijn gevaccineerd, zoals Nederland, een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. „Die landen mogen niet de bron van de verspreiding van de ziekte te worden.”

WHO-functionaris Smallwood vertelt de krant dat Nederlanders „natuurlijk” op vakantie kunnen, maar vraagt mensen wel om vanwege de coronapandemie na te denken over de risico’s. „Als je twintig uur in een overvolle bus moet, is dat risico veel groter, dan wanneer je met je eigen auto reist.”

Ook doen toeristen er volgens de ’senior emergency officer’ van de Europese tak van de WHO goed aan te kijken naar hun omgeving: „Is die nauw en besloten, of is er wél voldoende ventilatie? Ga je wandelen in de bergen of ga je naar een groot muziekfestival met veel mensen?”

Smallwood benadrukt tegenover het AD dat er voor mensen die niet volledig zijn gevaccineerd nog steeds „aanzienlijke risico’s” kleven aan reizen. Het risico is lager voor mensen die wel volledig zijn gevaccineerd. „Hoe graag we het ook zouden willen, het virus is niet verdwenen. Er is nog steeds erg veel virus in de Europese regio en de trends zien er echt niet goed uit.”

De topfunctionaris legt uit dat de Delta-variant van het virus zich snel verspreidt in de hele Europese regio „Die variant is dominant geworden in veel landen in Europa, inclusief Nederland.” Smallwood zegt in de krant dat de grootste gevolgen te zien zullen zijn in landen met een lage vaccinatiegraad. „Daar maken we ons echt zorgen over.”

08.10 - Overheid hield rekening met vrijlaten gedetineerden door corona

De Nederlandse overheid hield er aan het begin van de coronapandemie in maart 2020 rekening mee dat gevangenen vrijgelaten moesten worden. Ook onrust en sterfgevallen in de gevangenissen maakten deel uit van de coronanoodscenario’s, meldt de NOS die documenten opvroeg bij de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De dienst kocht 1500 extra enkelbanden om toezicht te houden op gedetineerden, voor het geval zij door corona noodgedwongen naar huis gestuurd moesten worden. „In de berekening wordt als fictief uitgangspunt genomen dat 80 procent van de straf uitgezeten moet zijn”, staat in een van de stukken.

Uiteindelijk hoefden 175 gevangenen die hun straf bijna hadden uitgezeten en al een groot deel van de tijd buiten de inrichting verbleven, niet meer terug naar hun cel. Om te voorkomen dat zij het virus meebrachten, kregen zij langer verlof met een enkelband. Het was niet nodig andere gedetineerden eerder vrij te laten.

De helft van de enkelbanden wordt nu alsnog gebruikt, de andere helft ligt op de plank. DJI probeert de overgebleven banden weer te verkopen. Zo hoopt de organisatie een deel van de gemaakte kosten (in totaal zo’n anderhalf miljoen euro) terug te verdienen.

07.02 - Bedevaart naar Mekka van start, alleen voor gevaccineerden

In Saudi-Arabië begint zaterdag de traditionele moslimbedevaart naar Mekka, de hadj. Vanwege de coronacrisis mogen dit jaar 60.000 mensen meedoen aan de pelgrimstocht, op voorwaarde dat ze zijn gevaccineerd tegen het virus. Alleen Saudische staatsburgers en moslims die in Saudi-Arabië wonen en tussen de 18 en 65 jaar oud zijn, mogen meedoen.

Tekst loopt door onder de foto.

De hadj, die dit jaar loopt tot en met 22 juli, is verplicht voor elke gezonde moslim die zich de tocht kan veroorloven. Vorig jaar werden slechts 10.000 bedevaartgangers toegelaten, alleen uit Saudi-Arabië. In 2019 trokken nog 2,5 miljoen gelovigen naar Mekka. Van hen kwamen er 1,8 miljoen uit het buitenland.

Het blog van vrijdag kun je hieronder teruglezen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo