Nieuws/Binnenland
294392849
Binnenland

Nationaal comité neemt maatregelen

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag worden anders

AMSTERDAM - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt naar een andere vorm voor de Nationale herdenking op 4 mei op de Dam en de nationale viering van Bevrijdingsdag op 5 mei. De vorm moet passen bij de vele maatregelen die gelden wegens de uitbraak van het coronavirus. Of dat betekent dat er geen massale bijeenkomst is op 4 mei in de Dam in Amsterdam wil een woordvoerder van het comité niet bevestigen.

„De richtlijnen van de overheid zijn leidend”, zegt hij. Die houden onder meer in dat mensen niet in grote groepen bij elkaar moeten komen en dat er onderling een afstand van 1,5 meter bewaard moet worden. „We bevinden ons in uitzonderlijke omstandigheden. Daarom zoeken we naar een andere, mooie en eigentijdse manier om die twee belangrijke data inhoud te geven.”

Koning Willem-Alexander zou op 4 mei spreken op de Dam. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en minister-president Mark Rutte zouden op 5 mei in Den Haag een lezing geven in het kader van de 75e herdenking van de bevrijding van Nederland. Het was woensdag nog niet bekend of die toespraken doorgaan en hoe het Nederlandse volk dat dan kan meemaken.

Het comité zoekt naar een manier waarop „de hele Nederlandse samenleving ondanks de moeilijke omstandigheden op een waardige manier kan herdenken en stil kan staan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog.” Er moet speciale aandacht zijn voor de veteranen en de hoogbejaarden die de oorlog nog hebben meegemaakt. Zij behoren nu tot de groep die extra kwetsbaar is voor het coronavirus. Elders in het land zijn herdenkingen en vrijheidsfestiviteiten in de komende zes weken al doorgestreept, mede omdat er altijd veel ouderen bij zijn.

Kinderherdenking

Op 4 mei is er geen publiek bij de Nationale Kinderherdenking bij Madurodam. Vanwege het coronavirus wordt het programma van de jaarlijkse oorlogsherdenking in Den Haag aangepast. Wel is er een rechtstreeks tv-programma, Het is stil in Madurodam, dat voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt uitgezonden door RTL5.

De Kinderherdenking wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. De organisatoren hebben regisseur David Grifhorst in de arm genomen. Die heeft een verhaal gemaakt waarin kinderen, ouders en grootouders vertellen over oorlog, vrede en vrijheid. Daarbij maakt hij gebruik van augmented reality, een technologie waarbij virtuele beelden worden toegevoegd aan de echte omgeving.

Madurodam is vernoemd naar de Curaçaos-Haagse verzetsheld George Maduro (1916-1945). Hij speelde een belangrijke rol bij de verdediging van Den Haag in mei 1940. De Joodse Maduro werd meerdere keren opgepakt, maar wist ook een paar keer te ontsnappen. Vlak voor de bevrijding stierf hij in concentratiekamp Dachau. Een jaar later kreeg hij postuum de Militaire Willems-Orde, de hoogste onderscheiding in Nederland.