Nieuws/Binnenland
294409
Binnenland

Kiki (27) krijgt hartklep gemaakt van weefsel van rund

Kiki rijdt paard op hoog niveau, waardoor bij een eventuele val het risico op interne bloedingen groter wordt als ze bloedverdunners gebruikt.

Kiki rijdt paard op hoog niveau, waardoor bij een eventuele val het risico op interne bloedingen groter wordt als ze bloedverdunners gebruikt.

Utrecht - Zonder het te weten liep Kiki Bleeker (27) na een bacteriële infectie twee jaar lang rond met ernstige hartklachten. Maar paradoxaal genoeg was juist die lange wachttijd de ultieme redding voor de jonge vrouw uit Gelderland. Ze kreeg als eerste Nederlander een nieuw type biologische hartklep, gemaakt van het weefsel van een rund.

Kiki rijdt paard op hoog niveau, waardoor bij een eventuele val het risico op interne bloedingen groter wordt als ze bloedverdunners gebruikt.

Kiki rijdt paard op hoog niveau, waardoor bij een eventuele val het risico op interne bloedingen groter wordt als ze bloedverdunners gebruikt.

Als Kiki eerder had geweten dat ze een defecte hartklep had, was ze eerder geopereerd. Dan had ze moeten kiezen uit de ‘oude’ biologische klep of de mechanische klep. Beide opties waren voor haar minder geschikt dan de hartklep die ze nu heeft. ,,Het is een geluk bij een ongeluk”, zegt ze zelf.

Precies het afgelopen jaar kwam een nieuw type hartklep op de markt, eentje met grote voordelen op de bestaande hartkleppen. Met de nieuwe klep is het niet meer nodig om levenslang bloedverdunners te gebruiken, zoals bij de mechanische klep. Ook gaat de nieuwe klep veel langer mee dan de reeds bestaande biologische hartklep, die elke tien tot vijftien jaar een nieuwe zware openhartoperatie nodig maakt omdat de klep dan moet worden vervangen.

Bloedingen

Kiki rijdt paard op hoog niveau, waardoor bij een eventuele val het risico op interne bloedingen groter wordt als ze bloedverdunners gebruikt. De andere optie is onwenselijk voor jonge mensen en specifiek vrouwen die nog kinderen willen vanwege de zware aard van de operatie.

Kiki was al twee jaar lang zwaar vermoeid en kampte met gewrichtsproblemen. Het was uiteindelijk haar vriend die er in september op aandrong dat ze zichzelf moest laten onderzoeken in het ziekenhuis. Haar nieuwe arts constateerde een ‘ruisje’.

Echo

Uit de echo bleken de problemen met haar hartklep ernstig, zeker voor iemand van haar leeftijd. Ze werd naar het academische ziekenhuis in Utrecht doorgestuurd. ,,Toen ging het opeens snel. Vijf weken geleden ben ik geopereerd.”

De operatie was een primeur voor Nederland. Nooit eerder werd deze nieuw ontwikkelde biologische hartklep geplaatst. Het grote voordeel? Hartchirurg Willem Suyker van het UMC Utrecht: ,,Deze klep hoeft veel minder vaak vervangen te worden doordat we het weefsel op een andere manier impregneren. Bovendien is het niet nodig om bloedverdunners te gebruiken.”

Eng

Net zoals elke andere openhartoperatie was ook dit er één met risico’s. Het was daarom een spannende periode voor Kiki, waarin ze bang is geweest voor de dood. ,,Ik vond de operatie eng. Ik kon niet bevatten dat mijn hart werd aangesloten op een hartlongmachine.”

Maar de arts wist Kiki gerust te stellen en te overtuigen van het belang. Achteraf viel de zes uur durende operatie haar alles mee. ,,Ik werd wakker en stak meteen mijn duimen omhoog. Was dit het nou? Dat stelde niks voor, dacht ik. Mijn oude hartkleppen heb ik nu thuis bewaard als aandenken.”

Nu, vijf weken na de operatie is Kiki nog wel eens moe. En dan schiet de vraag door haar hoofd of alles wel goed gaat met haar nieuwe hart. ,,Maar ik moet ook niet te snel weer alles willen na zo’n zware operatie. En ik merk al wel dat ik me veel beter voel dan voor deze ingreep. Het komt goed, binnenkort kan ik weer paardrijden.”

Jaarlijks krijgen ruim 4.500 mensen in ons land een nieuwe hartklep. Hun klep sluit niet meer goed of is vernauwd. Zij merken dat hun hart het bloed minder goed kan rondpompen en ze worden kortademig of raken snel vermoeid. De oorzaak van een hartklepafwijking kan veroudering zijn of bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking.

Er zijn op dit moment twee soorten hartkleppen en beiden hebben voor- en nadelen.

1. Mechanische kleppen zijn gemaakt van duurzaam materiaal: kunststof, metaal of koolstof. Het grote voordeel van deze kleppen is dat ze meestal levenslang meegaan. Een groot nadeel dat echter kleeft aan deze klep is dat patiënten levenslang gebruik moeten maken van antistollingsmedicijnen. Bovendien maken sommige kleppen maken een tikkend geluid, dat patiënten hinderlijk vinden.

2. Biologische kleppen Er zijn 2 soorten biologische kleppen: van dierlijk materiaal of donorkleppen van mensen. Deze kleppen lijken op de eigen hartkleppen, waardoor geen bloedverdunners nodig zijn. Het grote nadeel is dat de kleppen binnen 10 tot twintig jaar vervangen moeten worden. Zeker bij jonge patienten is daarom een nieuwe, zware, operatie nodig.