Nieuws/Buitenland
2944100
Buitenland

Trump: terugtrekking Syrië logische stap

WASHINGTON - President Trump heeft zijn besluit om onmiddellijk de laatste Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken verdedigd als een logische stap. Hij betoogde via Twitter dat hij zich er al jaren voor heeft ingespannen en een half jaar geleden alleen akkoord ging met een uitstel van die terugtrekking.

Volgens Trump hebben de laatste extremisten van Islamitische Staat (IS) genoeg vijanden in de regio over; Rusland, Turkije en Iran.

Zijn besluit heeft veel kritiek gekregen uit de westerse wereld en van Koerden die in Syrië de voornaamste bondgenoten van de Amerikanen zijn geworden in de strijd tegen IS. Ze domineren tot afgrijzen van Turkije vrijwel heel het noordoosten van Syrië. De terreurbeweging IS heeft enkel nog een stuk woestijngebied in het oosten van Syrië in handen. Ten zuidwesten daarvan, vlakbij ’het drielandenpunt’ van Syrië, Jordanië en Irak, hebben de VS een militaire basis, al-Tanf, en die moet nu dicht.

De Russische president Poetin gaf Trump groot gelijk. Hij ziet dit volgens waarnemers als een overwinning in de Syrische burgeroorlog. Aan het begin van die 8-jarige oorlog wilden westerse mogendheden, Arabische Golfstaten en Turkije de Syrische president Assad ten val te brengen. Ze steunden rebellen, maar de strijders tegen Assad bleken vooral jihadisten en Rusland redde het regime met militair doorslaggevend ingrijpen.

De soennitische rebellen die niet bij IS horen, beheersen nog slechts één noordwestelijke provincie. Enkele groepen krijgen steun van Turkije, maar niet meer in de strijd tegen Assad, maar voor de strijd tegen Koerden.