Nieuws/Binnenland
2944262
Binnenland

Elf jaar cel voor doden echtgenote met hamer

Het Paleis van Justitie in Den Haag

Het Paleis van Justitie in Den Haag

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft een 65-jarige man veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf omdat hij in februari zijn echtgenote heeft doodgeslagen met een vuisthamer. De vrouw lag op de bank in de woonkamer van hun woning in Zoetermeer te slapen, toen haar man haar vijf of zes keer met de hamer op haar hoofd sloeg. De man, Aldert P., heeft bekend. Opgekropte woede en frustratie over chronisch geldgebrek en de koopverslaving van zijn vrouw zouden hem tot zijn daad hebben gedreven.

Het Paleis van Justitie in Den Haag

Het Paleis van Justitie in Den Haag

Na de klappen met de hamer trok P. de 53-jarige Oostenrijkse vrouw een vuilniszak over haar hoofd en sleepte hij haar lichaam naar de voorraadkast. Vervolgens wilde hij een einde aan zijn leven maken door veel alcohol en wiet te gebruiken. De rechtbank hekelde in het vonnis de respectloze wijze waarmee P. met het lichaam van de vrouw is omgesprongen.

Volgens gedragsdeskundigen is de man volledig toerekeningsvatbaar. De rechtbank neemt die conclusie over. Van een vooropgezet moordplan is niet gebleken. Evenals het Openbaar Ministerie, dat elf jaar cel had geëist, zag de rechtbank alleen bewijs voor doodslag.