Nieuws/Binnenland
294494
Binnenland

’Te lang gewacht met informatie delen’

België: Nederlandse eieren al eind 2016 besmet

BRUSSEL - UPDATE 15.14 uur - Al in november 2016 zijn sporen van het giftige fipronil aangetroffen in Nederlandse eieren. Dat zei de Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) woensdag tijdens een spoedbijeenkomst over de eiercrisis in de Kamercommissie voor Landbouw in Brussel.

Volgens Ducarme heeft Nederland bovendien bij de huidige eiercrisis te lang gewacht met informatie delen. België ligt zelf onder vuur omdat het mogelijk niet tijdig bij de Europese Commissie aan de bel heeft getrokken.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) hoorde pas op 22 juli voor het eerst van de kwestie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat een woordvoerster weten. Dat zou ook blijken uit dit document.

Het ministerie van Economische Zaken wil niet op de zaak ingaan, en verwijst naar het ministerie van Volksgezondheid en de NVWA. „Deze vragen liggen op het terrein van voedselveiligheid”, zei staatssecretaris Martijn van Dam woensdagmiddag. „Dat valt onder de verantwoordelijkheid van minister Schippers en de NVWA zelf.”

LEES OOK: NVWA blijft stil na Belgische kritiek

Volksgezondheid wil eerst meer informatie van de NVWA alvorens een reactie te geven, maar bij de NVWA was woensdag niemand bereikbaar voor inhoudelijk commentaar.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft volgens Ducarme op 19 juni om de klantenlijst gevraagd van het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat kippenstallen schoonmaakte met een bestrijdingsmiddel waarin fipronil zat. Die kwam op 20 juli. Die dag heeft België de besmetting bij de Europese Commissie gemeld.

’Maand verloren’

„We hebben dus een maand verloren om te kunnen testen”, zei Ducarme. „En dat is een probleem. Wanneer een land als Nederland, een van de grootste exporteurs van eieren, deze informatie niet overmaakt, dan is dat een groot probleem.” Lidstaten zijn verplicht onmiddellijk het Europese waarschuwingssysteem RRASF in te schakelen als ze weet hebben van besmettingen in voedingswaren die de volksgezondheid mogelijk bedreigen.

Zowel in Nederland als België lopen gerechtelijke onderzoeken naar de bedrijven die bij het gifschandaal betrokken zouden zijn. Naast ChickFriend is dat het Vlaamse Poultry-Vision dat de gifstof geleverd zou hebben.

Het FAVV heeft inmiddels de lotnummers van de besmette Belgische eieren bekendgemaakt. Er is ook een hulplijn in het leven geroepen waar bezorgde consumenten terechtkunnen.

Foodwatch petitie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag bij een volgend kabinet niet langer onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ) vallen, vindt voedselwaakhond foodwatch. De organisatie is woensdag een petitie begonnen om de oproep kracht bij te zetten richting de politiek.

Aanleiding is het schandaal met vergiftigde eieren die in de winkels lagen. „Om de voedselveiligheid en gezondheid te kunnen garanderen in Nederland hebben we een sterke, strenge en bovenal onafhankelijke toezichthouder nodig die het publieke belang altijd voorop stelt. Dit is nu niet het geval omdat de NVWA continu onder druk staat om economische belangen af te wegen tegen de gezondheid van burgers”, stelt foodwatch.