Nieuws/Buitenland
294624
Buitenland

Oppositie Zuid-Afrika wil nieuwe verkiezingen

Jacob Zuma

Jacob Zuma

KAAPSTAD - De Zuid-Afrikaanse oppositiepartij DA heeft er woensdag toe opgeroepen het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden. De partij leed een dag eerder een nederlaag, toen een motie van wantrouwen tegen president Jacob Zuma werd verworpen.

Jacob Zuma

Jacob Zuma

DA-leider Mmusi Maimane erkende dat regeringspartij ANC de stemming „won”, maar stelde dat de partij van Zuma het vertrouwen van het volk kwijt is. Hij vindt dat de kiezer nu aan het woord is. Maimane kondigde aan donderdag met een motie te komen die moet leiden tot vervroegde verkiezingen.

Het is de vraag hoe kansrijk het plan van de oppositie is. Het ANC heeft 249 zetels in het 400 zetels tellende parlement in Kaapstad. Zuma stelde na de stemming van dinsdag dat beweringen dat hij de steun van het volk kwijt is, neerkomen op propaganda. „Het is hun eigen verbeelding”, zei de triomfantelijke president buiten het parlementsgebouw tegen juichende aanhangers.

Een woordvoerder van het ANC omschreef het plan van de oppositie woensdag als „een droom en hallucinaties.” De regeringspartij stelde later in een verklaring de motie te zullen wegstemmen. Het plan van de DA bewijst volgens het ANC dat de motie van wantrouwen tegen Zuma niets te maken had met de president, maar een poging was om de regering via het parlement omver te werpen.