Nieuws/Binnenland

’Informatie verzwijgen is politieke doodzonde’

Kamer verbijsterd om eierschandaal

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand

Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Den Haag - De Partij voor de Dieren wil volgende week een debat over de eierencrisis. De partij roept de Tweede Kamer woensdag op terug te komen van het zomerreces.

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand

Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

De dierenpartij is woedend nu het Belgische kabinet met documenten zwaait waaruit blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al eind vorig jaar wist van het antiluizengif in de pluimveesector.

’Informatie verzwegen’

„Het lijkt er sterk op dat het kabinet informatie heeft verzwegen”, reageert Kamerlid Esther Ouwehand furieus. „Informatie over de volksgezondheid is niet naar buiten gekomen. Een politiek doodzonde.” Ouwehand eist vandaag nog een reactie van het kabinet. Zowel staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) als minister Schippers (Volksgezondheid) willen niet reageren op de Belgische verwijten.

Meerderheid

Het is nog onduidelijk of de Partij voor de Dieren een meerderheid achter zich krijgt. Dat is wel nodig voor het terugroepen van de Tweede Kamer. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie eisen via schriftelijke vragen opheldering van het kabinet.

Woensdagochtend was het Belgische parlement al bijeengekomen voor een spoeddebat. De minister van Landbouw haalde hard uit naar Nederland en kwam met memo’s van de NVWA op de proppen. Daaruit blijkt dat er sinds november 2016 informatie was in ons land over het gebruik van antiluizengif bij kippenboeren.

Volgens het NVWA is het onzin dat er destijds al aanwijzingen waren dat eieren besmet zouden zijn. „In november kregen we een signaal dat kippenstallen mogelijk werden schoongemaakt met fipronil. Dat signaal hebben we toen serieus opgepakt, maar er was geen aanleiding om te denken dat er iets met de eieren was”, zegt inspecteur-generaal Rob van Lint, de hoogste baas van de voedselwaakhond.

Bekijk meer van