Nieuws/Buitenland
2948088
Buitenland

Koning aanvaardt ontslag regering-Michel

BRUSSEL - De Belgische koning Filip heeft het ontslag van de regering van premier Charles Michel aanvaard. Michel moet nu „de lopende zaken afhandelen” tot aan de verkiezingen in mei, heeft het Paleis bekendgemaakt.

Vervroegde verkiezingen zijn daarmee van de baan. Koning Filip consulteerde drie dagen lang de leiders van de politieke partijen, nadat Michel dinsdag het ontslag van zijn kabinet had ingediend. Volgens het Paleis heeft de koning vastgesteld dat er „een politieke wil bestaat om het goede beheer van het land te garanderen tot de volgende verkiezingen.”

Filip heeft demissionair premier Michel de opdracht meegegeven „een gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking op onder meer sociaal en milieuvlak.”

De regering-Michel viel dinsdag nadat het al ruim een week aan een zijden draadje had gehangen omdat Michel het VN-migratiepact van Marrakesh goedkeurde. Coalitiepartij Nieuw-Vlaamse Alliantie was daar fel tegen en de N-VA-ministers stapten op. De drie andere regeringspartijen, de Franstalige en de Nederlandstalige liberale partijen MR en Open Vld en de Vlaamse christelijke CD&V steunden Michel wel.

Met een centrum-rechtse minderheidsregering hoopte Michel verder te kunnen. Ook deed hij een handreiking naar de linkse oppositie: hij wilde met hen praten over nieuwe voorstellen op het gebied van migratie, klimaat en energiekosten. Maar de Vlaamse en Waalse socialistische partijen met steun van de Groenen dreigden met een motie van wantrouwen. Daarop gooide Michel de handdoek in de ring.