Nieuws/Buitenland
294933
Buitenland

Nieuwe stroomversnelling voor onderzoek Russiagate

FBI doet inval bij campagnebaas Trump

Paul Manafort

Paul Manafort

WASHINGTON - De FBI heeft eind vorige maand een inval gedaan bij Paul Manafort, de baas van Donald Trumps campagneteam. Agenten van de FBI namen daarbij documenten in beslag. Een bron zei tegen The New York Times dat het onder meer ging om belastinggegevens en informatie over buitenlandse bankrekeningen. Een woordvoerder van Manafort heeft de inval, waarover ook de Washington Post berichtte, bevestigd.

Paul Manafort

Paul Manafort

Van onze redactie buitenland

De agenten verschenen op 26 juli in de vroege ochtend onaangekondigd bij de woning van Paul Manafort. De inval zou verband hebben gehouden met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, die kijkt naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing en mogelijke samenspanning tussen Moskou en het kamp van Trump.

Informatie achterhouden

Manafort stond eerder al op vrijwillige basis documenten af aan parlementaire commissies die onderzoek doen naar de mogelijke inmenging. Dat vervolgens toch een inval werd gedaan, kan er volgens de krant The Washington Post op wijzen dat onderzoekers vreesden dat de oud-campagnemanager van Trump informatie zou achterhouden.

De lobbyist en politiek consultant werkte ongeveer vijf maanden als campagnemanager. Hij moest vorig jaar het veld ruimen nadat commotie was ontstaan over eerdere werkzaamheden voor de partij van de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die in 2014 werd verdreven tijdens een volksopstand. Het bedrijf van Manafort was ingehuurd om het imago van Janoekovitsj en zijn partij op te poetsen en verdiende daar miljoenen aan.

Manafort woonde als campagnemanager voor Trump ook een omstreden bijeenkomst bij met een Russische advocate in de Trump-Tower in New York. Het team van Trump dacht toen dat de juriste belastende informatie beschikbaar zou stellen over Hillary Clinton, de tegenstrever van Trump.