Nieuws/Binnenland
294945926
Binnenland

Wilders: deze week bespreek ik met Yeşilgöz tweet over afkomst

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders gaat deze week praten met minister Dilan Yeşilgöz (Justitie), nadat hij eerder een tweet stuurde waarin hij haar Turkse afkomst hekelt. „Een VVD-er van Turkse afkomst op Justitie. En nu maar hopen dat ze mijn beveiliging niet opheft want het liefste zien ze me natuurlijk onder het gras verdwijnen”, twitterde de PVV-leider op 30 december vorig jaar.

Yeşilgöz wilde een dag na de tweet met Wilders erover praten, maar hij reageerde niet op telefoontjes of berichtjes van haar. „Ze was toen staatssecretaris voor Klimaat, wat moest ik daarmee?”

Wilders zegt tijdens het debat over de regeringsverklaring dat hij met het woord „ze” VVD’ers bedoelde, en niet mensen met een Turkse afkomst. „De VVD ziet mij het liefste onder het tapijt verdwijnen.” Hij zegt geen enkele uitspraak terug te nemen.

Partijen vallen Wilders aan om tweet

De coalitiepartijen hebben aan het begin van het debat over de regeringsverklaring PVV-leider Geert Wilders aangevallen over de tweet.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte sprak Wilders direct na diens eerste zin van zijn inbreng aan op de tweet. „Ik had gehoopt dat de heer Wilders zou beginnen met excuses, maar hij begint met een ander verhaal.” Paternotte noemt het een „compleet onzinnige, idiote suggestie” die Wilders in zijn tweet doet. Hij schreef dat Yeşilgöz, „een VVD-er van Turkse afkomst”, zijn beveiliging mogelijk zou opheffen en dat ze hoopt dat Wilders „onder het gras verdwijnt.”

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil weten waarom Wilders niet reageerde op telefoontjes en berichtjes van Yeşilgöz, nadat zij hem benaderde om te praten over de kwestie. „Waarom wel het lef hebben om zo’n verwerpelijke tweet te sturen, maar niet om terug te bellen?” Wilders vond het niet nodig terug te bellen, omdat Yeşilgöz ten tijde van het telefoontje nog staatssecretaris voor Klimaat was.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt dat een „smoesje.” Wilders „voelt dat zijn hoofdverhaal kant noch wal raakt”, zegt Heerma. Maar dat de oppositieleider naar de VVD wijst als groep die hem niet in bescherming wil nemen, vindt de CDA’er al helemaal kwalijk. Wilders suggereert daarmee „dat een politieke partij in dit huis hem vermoord zou willen hebben”, zegt Heerma. „Dat zegt meer over de heer Wilders dan over het kabinet.”

Wilders heeft inmiddels contact gehad met Yeşilgöz. Deze week praten ze over de kwestie. Wilders denkt niet dat het een „mooi gesprek” wordt, „maar ik ga toch.”