Nieuws/Binnenland
2951654
Binnenland

’Ook ambtenaren geïntimideerd door criminelen’

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Hilversum - Tientallen burgemeesters geven in een onderzoek van EenVandaag aan dat ook hun ambtenaren te maken hebben met intimidatie uit het criminele circuit.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

120 van de 380 bevraagde burgemeesters vulde een vragenlijst van de omroep in. In enkele gevallen ging het om fysieke intimidatie, maar vaker gaat het om scheldpartijen en bedreigingen. Vaak hebben de bedreigingen grote impact: „De intimidatie heeft grote indruk gemaakt op de ambtenaar en zijn privéleven ernstig onder druk gezet”, aldus een burgemeester.

Niet alleen ambtenaren maar ook burgemeesters hebben te maken met intimidaties: circa de helft van de burgemeesters die meededen aan het onderzoek geeft aan dat ze zelf, of hun gezin, in de afgelopen drie jaar zijn geïntimideerd door lokale criminelen. Hierbij gaat het vaak om verbale intimidatie zoals bedreigingen.

Vrijwel alle burgemeesters geven aan dat ze in hun gemeente te maken hebben met georganiseerde criminaliteit, veelal drugsgerelateerd. Veel burgemeesters geven aan dat er meer politiecapaciteit nodig is om de criminaliteit aan te pakken.