Nieuws/Binnenland
2951850
Binnenland

Speciale kerstboodschap van Paus Franciscus voor Nederland

ROME - Paus Franciscus had vandaag al een bijzondere kerstboodschap voor ons land: Vanmiddag is in Rome bekendgemaakt dat hulpbisschop mgr. Jan Hendriks op termijn mgr. Jos Punt opvolgt als bisschop van de hoofdstad Amsterdam en de omliggende regio. Hoewel dit pas officieel ingaat in januari 2021, gaat de huidige bisschop van Haarlem-Amsterdam meer bestuurlijke taken aan zijn hulpbisschop overdragen.

Hendriks is benoemd tot bisschop-coadjutor met recht van opvolging, zoals het in canonieke termen heet. ,,Al geruime tijd, na een tweede tia, heb ik dit als verzoek aan de paus voorgelegd”, laat Punt weten. Van hem valt nu een last af, aangezien hij al langer worstelt met zijn gezondheid en er ook in zijn bisdom, dat weliswaar enkele actieve kerkgemeenschappen kent, vele kerken moeten sluiten.

Hendriks benoeming wordt plechtig bekrachtigd tijdens een mis op vrijdag 11 januari in de Nicolaaskerk tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Dit is voorafgaand aan de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, waarop dit jaar twee bisschoppen gelukgewenst zullen worden.