Nieuws/Buitenland
2952957
Buitenland

Na uitbarsting beruchte vulkaan Krakatau

Tsunami Indonesië: zeker 222 doden

De ravage is enorm na de tsunami die Indonesië kort voor Kerst treft.

De ravage is enorm na de tsunami die Indonesië kort voor Kerst treft.

JAKARTA - In Indonesië zijn zeker 222 mensen om het leven gekomen door een tsunami die zaterdagavond rond 21.00 uur (lokale tijd) de stranden bereikte rond de Straat van Soenda. Volgens de burgerbeschermingsdienst zijn bijna achthonderd mensen gewond geraakt. Het dodental zal vermoedelijk nog oplopen. Volgens de autoriteiten worden nog dertig mensen vermist.

De ravage is enorm na de tsunami die Indonesië kort voor Kerst treft.

De ravage is enorm na de tsunami die Indonesië kort voor Kerst treft.

Vooralsnog zijn er geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt wel in nauw contact te staan met de Nederlandse ambassade in Jakarta. Reisorganisatie Thomas Cook heeft in het getroffen gebied momenteel geen vakantiegangers zitten, laat een woordvoerster desgevraagd weten. Ook een woordvoerster van reisorganisatie TUI zegt niets over Nederlandse getroffenen te hebben vernomen.

Het zwaarst getroffen is de regio Pandeglang op Java, waarin onder meer het nationale park Ujung Kulon ligt en een aantal populaire stranden.

Vijf meter

Honderden gebouwen hebben schade opgelopen door een muur van water die circa vijf meter hoog was. De omvang van de totale schade moet nog in beeld worden gebracht. Mensen die de rampplek hebben verlaten wordt geadviseerd om voorlopig niet terug te keren.

Vulkaanuitbarsting

De tsunami is mogelijk veroorzaakt door een onderzeese aardverschuiving als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau. Door vloed werd de situatie verergerd, stellen de autoriteiten. Er heeft geen aardbeving plaatsgevonden en de uitbarsting was ook niet heel krachtig.

Lees verder onder de foto

Het Indonesische bureau voor meteorologie, klimatologie en geofysica (BMKG) onderzoekt de exacte oorzaak van de tsunami. Volgens het bureau had om 21.03 uur (lokale tijd) de vulkaanuitbarsting plaats en kwam 24 minuten later de tsunami aan land.

Niets gevoeld

Volgens lokale media hebben bewoners van de getroffen gebieden geen beving gevoeld. Ook zou de zee zich niet teruggetrokken hebben, als voorteken dat er een tsunami op komst zou zijn.

De Nederlandse ambassadeur in Indonesië Rob Swartbol meldt dat de vloedgolf veel schade heeft veroorzaakt. Hij roept toeristen in het getroffen gebied op om de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. In geval van nood moeten ze contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Straat van Soenda is een zeestraat tussen de Indonesische eilanden Java en Sumatra. Volgens BMKG zijn meerdere gebieden getroffen. Het gaat onder meer om de regio's Pandeglang en Serang op Java en de regio Zuid Lampung op Sumatra.

Op Tweede Kerstdag is het veertien jaar geleden dat landen rondom de Indische Oceaan werden getroffen door een allesverwoestende tsunami die het leven kostte van 230.000 mensen. In Indonesië kwamen destijds 120.000 mensen om het leven.

1883

De Anak Krakatau (Kind van Krakatau) ontstond in 1883 toen de vulkaan Krakatau met een enorme uitbarsting meerdere tsunami’s veroorzaakte. Die uitbarsting kostte meer dan 36.000 mensen het leven.

Bent u in Indonesië en heeft u iets meegekregen van de tsunami? Laat het ons weten via nieuwsdienst@telegraaf.nl