Nieuws/Binnenland
2955027
Binnenland

Een op tien baby’s in eenoudergezin

Myra de Wildt is dolblij met haar dochtertje Isabella.

Myra de Wildt is dolblij met haar dochtertje Isabella.

Amsterdam - Had Maria mooi mazzel, met Jozef aan haar zij en nog een extra vader voor haar kindje in de hemel, anno nu wordt bijna 1 op de 10 baby’s geboren in een eenoudergezin. En lees dan vooral: moedergezin.

Myra de Wildt is dolblij met haar dochtertje Isabella.

Myra de Wildt is dolblij met haar dochtertje Isabella.

Het CBS brengt in het kader van kerst de gezinssituatie van baby’s in kaart. In 2017 werden 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder, dat is 9 procent van alle levendgeborenen. Dat aandeel groeide door de jaren heen gestaag. In 2010 was dat nog ruim 7,5 procent en in 2000 ging het om 6 procent.

In Rotterdam, Amsterdam en Almere ligt het percentage boven het landelijk gemiddelde. Hier wonen relatief veel mensen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse migratieachtergrond. Eenoudergezinnen komen in deze bevolkingsgroepen vaker voor, aldus het CBS.

Bijzondere band

Myra de Wildt viert kerstavond met haar gezin: „Mijn complete gezin, dat ben ik met mijn dochter. Twee personen. Voor de eerste keer heb ik daar vrede mee. De vier kersten hiervoor voelde ik me onvolledig.” Haar dochter Isabella is vijf jaar en groeit op zonder vader. „Ik had het liever anders gezien, maar mijn ex wilde geen vader zijn.”

Het alleenstaande moederschap heeft twee kanten. „Het nadeel is dat ik de zorg 24/7 alleen heb en dat ik in mijn uppie moet beslissen over school en vaccinaties. Ik kan met niemand sparren. Maar het grote voordeel is dat ik daardoor een intense, diepe en bijzondere band met Isabella heb. Ik hoef haar niet te delen.”

Ze vindt het lastig om haar kind uit te leggen dat haar vader niet in haar leven wil zijn. „Dat doet pijn want ik wil niet dat ze zich ongewenst voelt. Maar ze mag haar vader later altijd opzoeken.”

Myra de Wildt riep de site happysinglemoms.nl in het leven, waar alleenstaande moeders hun ervaringen delen. „Tussen gelijkgestemden ben je geen uitzondering.”

Aanvulling

De start van haar moederschap was een slechte. „Ik had liefdesverdriet, werd tijdens mijn verlof ook nog eens ontslagen en mijn familie woonde aan de andere kant van het land. Maar ik heb er hard aan gewerkt en voel me nu weer compleet. Komt de liefde op mijn pad, dan is die welkom. Hij is dan een aanvulling, geen opvulling. Ik mis niets.”

„Isabella zei laatst: ’Jij bent mijn mama én mijn papa.’ Zo schattig! Maar ik kan geen vader voor haar zijn, ik ben een vrouw. Ik roep ’voorzichtig’ tegen haar, een vader zou met haar rausen. Maar ze heeft gelukkig niet alleen vrouwen om zich heen, in onze omgeving hebben we genoeg mannen: mijn vader, mijn broer, vrienden.”

Myra de Wildt vindt de stijging naar meer moedergezinnen niet gek. „Omdat vrouwen daarvoor kiezen als ze nog geen geschikte man zijn tegengekomen. Ik kan het niemand afraden, mijn dochter heeft me zoveel gebracht. En mijn leven is weer op de rit. Mijn bedrijf bloeit, laatst zei een opdrachtgever: ’Jij bent zo’n moeder met acht armen…’”