Nieuws/Buitenland
2955376
Buitenland

64 hectare van vulkaan Krakatau ingestort

De tsunami van zaterdag kwam zonder waarschuwing.

De tsunami van zaterdag kwam zonder waarschuwing.

JAKARTA - De Indonesische meteorologische dienst heeft bevestigd dat de tsunami van zaterdag is veroorzaakt doordat een deel van de vulkaan Anak Krakatau in de Straat van Soenda instortte. Door de tsunami met een hoogte van 2 tot 3 meter kwamen zeker 334 mensen om het leven.

De tsunami van zaterdag kwam zonder waarschuwing.

De tsunami van zaterdag kwam zonder waarschuwing.

Anak Krakatau, wat kind van Krakatau betekent, spuwt al maanden as en lava. Van de zuidwestelijke kant van de vulkaan is zo’n 64 hectare ingestort. „Dit veroorzaakte een aardverschuiving onder water en uiteindelijk de tsunami”, aldus Dwikorita Karnawati, hoofd van de meteorologische dienst. Verscheidene wetenschappers hadden al eerder gezegd dat de meest waarschijnlijke oorzaak van de tsunami het instorten van een deel van de vulkaan was.

De tsunami van zaterdag kwam zonder waarschuwing en vernietigde meer dan zevenhonderd gebouwen, van kleine winkels en huizen tot villa’s en hotels. Woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van de burgerbeschermingsdienst zei dat Indonesië geen waarschuwingssysteem heeft voor vulkanen en aardverschuivingen onder water.

President Joko Widodo, die het rampgebied maandag bezocht, zei dat een alarmsysteem dringend nodig is. „Ik heb de meteorologische, klimatologische en geofysische dienst opgedragen om een detectieapparaat of een systeem te kopen dat snel waarschuwt, zodat de bewoners kunnen worden gespaard”, zei hij tegen verslaggevers.