Nieuws/Buitenland
295539388
Buitenland

’Oudste dierenfossiel ooit gevonden: 890 miljoen jaar oude zeespons’

SUDBURY - Wetenschappers hebben mogelijk het 890 miljoen jaar oude fossiel van een zeespons gevonden in Canada. Als de vondst echt een fossiel blijkt, dan is dit het alleroudste dierenfossiel dat ooit gevonden is. Wetenschapper Elizabeth Turner van de Canadese Laurentian University beschrijft haar vondst in het vakblad Nature.

Turner onderzocht de versteende resten van een 860 miljoen jaar oud rif in het noordwesten van Canada. In de resten vond ze structuren die erg lijken op de skeletten van moderne zeesponsen. Ook werden er sporen gevonden die lijken op de resten die stervende zeesponsen achterlaten.

Als het fossielen zijn van zeesponsen, dan zouden deze dieren al hebben geleefd voordat de aarde eigenlijk genoeg zuurstof had om dierlijk leven te ondersteunen. Ook zouden deze zeesponsen meerdere zware ijstijden 635 tot 720 miljoen jaar geleden hebben overleefd.

Tekst loopt door onder de foto.

Voor deze vondst was het oudste bevestigde fossiel een 558 miljoen jaar oude Dickinsonia, een plat, ovaalvormig zeewezen. De voorheen oudst bekende zeespons is 350 miljoen jaar oud.