Nieuws/Binnenland
29561
Binnenland

Ov-chipkaart voortaan zonder sekseaanduiding

DEN HAAG - Op ov-chipkaarten wordt met ingang van volgend jaar niet meer vermeld of de eigenaar man of vrouw is. Ook op de stempas voor verkiezingen, op veel studentenpasjes en in post en formulieren van veel scholen en gemeenten verdwijnt de geslachtsaanduiding.

De ministers Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Jet Bussemaker van Onderwijs vinden dat de registratie en vermelding van het geslacht van een betrokkene in veel gevallen niet nodig is. Ze hebben daarom afspraken gemaakt met het bedrijf achter de ov-chipkaart en met het onderwijs. Ook steeds meer gemeenten gaan hun inwoners ’genderneutraal’ aanschrijven. Ze vermelden op de stempas in het vervolg bijvoorbeeld alleen de voorletters en achternaam van de geadresseerde.

Het kabinet hoopt het leven van onder meer transgenders, mensen die zich niet thuisvoelen in de sekserol die hun bij hun geboorte is aangemeten, zo te vergemakkelijken.

De homobelangenorganisatie COC, die zich al langere tijd hard maakt voor afschaffing van geslachtsaanduidingen op documenten, ziet de aangekondigde stappen als bemoedigend. De organisatie maant het kabinet echter wel door te pakken en ook op andere documenten de aanduiding te laten schrappen. „Het COC roept de regering en Tweede Kamer op om het hier niet bij te laten en geslachtsregistratie door de overheid uiteindelijk helemaal af te schaffen, bijvoorbeeld op het paspoort. Een nieuw kabinet zou dat in het regeerakkoord moeten opnemen.”