Nieuws/Binnenland
295655260
Binnenland

Al het tumult om niets

Melding ’kaping’ door blunder aan boord vliegtuig Schiphol

SCHIPHOL - Update 21.03 uur - Het tumult over een ’kaping’ op Schiphol is veroorzaakt doordat vliegtuigpersoneel een flater heeft begaan. Dat melden bronnen aan De Telegraaf en wordt bevestigd door vliegmaatschappij Air Europa.

De bemanning en passagiers van het vliegtuig waar zich een ’verdachte situatie’ afspeelde, zijn veilig van boord gehaald, zo liet de Koninklijke Marechaussee rond 20.30 uur weten op Twitter.

Het incident deed zich voor in een vliegtuig dat bij een D-gate stond, nog vóór opstijgen, vermoedelijk tijdens het boarden. Meerdere bronnen, ook uit de luchtvaartsector, meldden dat er vanuit het vliegtuig melding was gemaakt van een ’kaping’. Dat gaat doorgaans via bepaalde codes die worden ingedrukt.

Dat lijkt te kloppen. Een bron meldt aan De Telegraaf dat de gezagvoerder ’aan een stagiair wilde uitleggen wat alle codes betekenen’. Vervolgens werd ’per ongeluk daadwerkelijk op de knop ’send’ gedrukt’.

Air Europa geeft op Twitter toe dat er een fout is gemaakt. ’Vals alarm’, meldt het bedrijf. „Er is per ongeluk een waarschuwing geactiveerd die protocollen voor kapingen activeert”, bevestigt Air Europa. „Het spijt ons.”

Het gebeuren leidde tot enig tumult onder passagiers, hoewel van chaos geen sprake was. „Iedereen die bij de afgesloten D-gate stond te wachten, moest daar weg”, liet iemand weten aan De Telegraaf. „Er wordt gezegd dat het een tijdje kan duren”, aldus een ander.

„Bij onze vlucht mochten we niet uitstappen via de slurf naar de gate, maar we werden met de bus ergens anders afgezet. Men sprak van een ontruiming op de interne radio”, liet een derde persoon op sociale media weten.

Madrid

Het ging om vlucht UX 1094 naar Madrid. Op sociale media werden foto’s gedeeld waarop Schiphol meldt dat die vlucht ’vertraagd’ is. Rond negen uur was alles weer rustig op Schiphol.

Hulpdiensten waren massaal uitgerukt.

Hulpdiensten waren massaal uitgerukt.

Een vergadering in de Tweede Kamer werd ’s avonds stilgelegd, zagen parlementair journalisten van De Telegraaf. „Minister Grapperhaus heeft andere zaken aan zijn hoofd”, werd gemeld. Premier Rutte hield een betoog over stikstof in Overijssel en meldde dat hij ’er iets aan de hand is op Schiphol, ik hoop dat ik niet eerder weg moet”, aldus een RTL-journalist ter plaatse.

Ambulances

Hulpdiensten hadden woensdagavond een zogenoemde Grip 3-melding afgegeven. Dat gebeurt bij ’een incident of ernstige gebeurtenis met grote gevolgen voor de bevolking’. Mensen ter plaatse meldden dat zeer veel hulpdiensten waren uitgerukt, en ambulances met sirenes langskwamen.

Meerdere ambulances zijn inderdaad ingeschakeld, net als de GGD, en de ’Directeur Publieke Gezondheid’ van de GGD en GHOR.

Weet u meer? Mail naar [email protected] of App naar onze whatsapp tiplijn, klik op de link of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952.

Onze verslaggever Koen Nederhof was ter plaatse. Bekijk hieronder zijn updates: