Nieuws/Binnenland
295660507
Binnenland

Deze beroepsgroepen kunnen gebruik blijven maken van de kinderopvang

DEN HAAG - Ouders of verzorgenden die werken in cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden, kunnen gebruik blijven maken van de kinderopvang.

Op de lijst met deze cruciale beroepsgroepen staan mensen die werken in de zorg, leraren en ander personeel op scholen, het openbaar vervoer, de voedselketen, transport van brandstoffen, het ophalen en inzamelen van afval en vuilnis, kinderopvang, media en communicatie, de hulpverleningsdiensten en noodzakelijke overheidsprocessen van onder meer het rijk, provincie en gemeente.

Er is ook een lijst van beroepen die eerder al zijn aangemerkt als vitaal, zoals mensen die werken in de elektriciteits- en gassector, de drinkwatervoorziening, de internetsector, defensie en vlucht- en vliegtuigafhandeling. Ook personeel uit die beroepsgroepen kan gebruikmaken van de opvang.

Brancheorganisatie: ’Logisch en begrijpelijk’

Brancheorganisatie Kinderopvang gaat er de schouders onder zetten om kinderen van ouders in de zogenoemde vitale beroepen de komende weken toch op te blijven vangen. De branche was zich er qua planning en organisatie sinds donderdag al op aan het voorbereiden.

„Er kwamen al wel signalen dat het deze kant op zou gaan, dus we zijn er al wel mee bezig gegaan. Dit is een logisch en begrijpelijk besluit. Het zal logistiek een behoorlijke operatie zijn, omdat ook in deze branche medewerkers ziek zijn. Maar we gaan ons uiterste best doen om ouders te ondersteunen zodat ze hun werk kunnen blijven doen. We willen een noodopvang bieden met landelijke dekking voor kinderen van 0 tot 12 jaar in de vitale beroepen.” aldus een woordvoerder.

De sector bepleit bij overheid dat er voor ouders en sector geen extra kosten en administratieve rompslomp ontstaan.