Nieuws/Buitenland
2957152
Buitenland

Twijfels over drones bij Gatwick

Londen - Duizenden reizigers strandden op het op een na drukste vliegveld van het land toen vorige week drones werden gesignaleerd bij de Britse luchthaven Gatwick. Nu stelt politiechef Jason Tingley dat het nog maar de vraag is of er daadwerkelijk drones bij het vliegveld aanwezig waren: „We zijn alleen maar aan het werk gegaan met de meldingen die we binnenkregen.” Die uitspraken heeft voor flink wat onrust gezorgd tussen de Britse defensie en Binnenlandse Zaken.

Binnenlandse Zaken zou veel te lang hebben gewacht met het inschakelen van het leger, zo schrijft BBC. Het leger beschikt over het juiste materiaal om drones te spotten én neer te halen.

Binnenlandse Zaken heeft het anders gespeeld en wilde de drones laten neerhalen door de politie. Met twintig politieteams en een politiehelikopter werd donderdagochtend de zoektocht naar de piloot van de drone ingezet. Zonder succes.

Veel mensen zeggen drones boven Gatwick te hebben gezien, maar harde bewijzen zouden er niet zijn. Toch waren zo’n 14.000 reizigers de dupe van de onbemande ’vliegtuigjes’ en daar zal iemand voor op de blaren moeten zitten.

Aanhouding Gait

Vlak voor het weekend werd er een drones-fanaat aangehouden die op 1,5 kilometer van het vliegveld woont. Paul Gait, zoals de fanaat heet, werd aangehouden. Uiteindelijk is de Brit weer vrijgelaten.

Gatwick is op Heathrow na het drukste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk. Het behoort tot de tien drukste vliegvelden in Europa. Met de enkele start- en landingsbaan is het vliegveld extra gevoelig voor interrupties.

Drones zijn een toenemend probleem in de luchtvaartindustrie. Dit jaar zijn er alleen al in het Verenigd Koninkrijk honderd incidenten geweest met de steeds populairdere toestellen. Officieel mogen ze niet worden bestuurd binnen een straal van een kilometer van een vliegveld. Deze zomer miste een drone een opstijgend vliegtuig van Heathrow op enkele meters.