Nieuws/Binnenland
2958136
Binnenland

’Klimaatplannen ingewikkeld voor fiscus’

Amsterdam - De klimaatplannen maken ons belastingstelsel nog veel ingewikkelder. En dat terwijl de Belastingdienst nu al handen tekort komt.

„Ik heb het akkoord dit weekend geprobeerd te lezen. Het is complex en ambitieus. En het lijkt ingewikkeld te worden voor de Belastingdienst om dit uit te voeren”, zegt partner belastingbeleid Edwin Visser van accountskantoor PwC. „Dat trekt een behoorlijke wissel op de capaciteit.”

En dat terwijl het bij de Belastingdienst nu al aan alle kanten piept en kraakt. Eerder dit jaar sloegen experts nog alarm over de chaos bij de fiscus. De ict-systemen staan er zo beroerd voor dat nieuwe belastingwetten voor een periode van twee jaar niet eens doorgevoerd kunnen worden.

En met deze klimaatplannen wordt het er allemaal niet makkelijker op. Op allerlei vlakken draait de overheid aan knoppen in het belastingstelsel, van subsidies op elektrische auto’s tot het verduurzamen van huizen.

Vraagtekens

De klimaatplannen moeten nog worden doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). „Pas dan is precies te zeggen of de Belastingdienst wel de capaciteit heeft om dit allemaal uit te voeren, en welke effecten alle maatregelen hebben op het milieu en de economie”, zegt Visser.

Ook belastingexpert Bastiaan Kats van accountantskantoor EY ziet nog veel vraagtekens bij de klimaatplannen. Zo komt er geen brede CO2-heffing voor de industrie, terwijl huishoudens wel moeten verduurzamen. „Zeker voor lagere inkomens wordt het dan moeilijker de energierekening te betalen. En dat terwijl er bij de grootverbruikers veel meer te winnen valt wat duurzaamheid betreft dan bij huishoudens.”