Forse kritiek op NPO om debat tussen VVD en links
Een gepland NPO-verkiezingsdebat onder leiding van Jeroen Pauw, zoals eerder tussen Geert Wilders en Mark Rutte, leidt tot grote onvrede.
Ⓒ ANP/HH
Den Haag - Een tv-debat op de publieke omroep tussen de VVD enerzijds en PvdA en GL anderzijds doet het nodige stof opwaaien. Kamerlid Pieter Omtzigt dient een klacht in bij de ombudsman van de NPO.
Een gepland NPO-verkiezingsdebat onder leiding van Jeroen Pauw, zoals eerder tussen Geert Wilders en Mark Rutte, leidt tot grote onvrede.
Ⓒ ANP/HH
Boosdoener is het debat, onder leiding van Jeroen Pauw, dat BnnVara op 12 maart, de zondag voor de Statenverkiezingen, organiseert onder de noemer ’Linksom of rechtsom’. Daarin gaan VVD’ers Edith Schippers en Mark Rutte in debat met het door hen tot ’linkse wolk’ gedoopte duo Attje Kuiken (PvdA) en Jesse Klaver (GL). Het past precies in de door de liberalen opgezette campagnestrijd tussen henzelf en de linkse partijen.
Dat de publieke omroep die tweestrijd faciliteert, steekt bij veel andere politieke partijen. Omtzigt, die zelf niet meedoet aan de Statenverkiezingen, zegt zelfs een klacht in te dienen bij de publieke omroep. Hij wijst erop dat drie van de vier debaters niet eens verkiesbaar zijn, alleen Edith Schippers staat op de lijst voor de Eerste Kamer (waar overigens ook niet rechtstreeks op wordt gestemd). Maar hij vraagt zich vooral af of de publieke omroep zich wel aan de eigen rol houdt door drie partijen een uur extra zendtijd te geven: „Andere politieke partijen krijgen slechts enkele minuten en secondes bij de andere debatten, waar spreektijd evenwichtig verdeeld wordt.”
Nep-tweestrijd
De frustratie wordt breder gedeeld. JA21-lijsttrekker Annabel Nanninga spreekt van een ’zorgvuldig afgestemde, netjes voorbesproken nep-tweestrijd’. „Als je de vraag linksom of rechtsom beantwoord wil hebben, zou je trouwens eigenlijk een soort First Dates moeten doen waarmee Rutte uit eten gaat met Klaver, Van der Plas, Eerdmans en Kuiken”, schampert SP-Kamerlid Peter Kwint.
Ook lokale politici van coalitiepartijen D66, CDA en CU zetten grote vraagtekens bij de opzet van het debat. En zelfs in de eigen liberale en linkse gelederen klinkt kritiek. „Wie van deze vier personen staat er ergens op een kieslijst voor Provinciale Staten?”, laakt VVD-raadslid Teun Heldens de aandacht voor landelijke kopstukken. Voormalig GL-raadslid Huub Bellemakers vindt het debat tussen VVD en PvdA/GL ’niet minder slecht dan zo’n Wilders vs. Rutte debat’.
Wat ook kwaad bloed zet is dat het verkiezingsdebat bij RTL niet doorging nadat de zender en de VVD het niet eens werden over de opzet daarvan. De liberalen hielden het aantal deelnemers liever beperkt, vertelde Rutte vorige week bij talkshow Jinek: „Zes partijen, dat vinden we veel. Toen werden het acht partijen, dat vonden we écht te veel.”
Het is overigens niet voor het eerst dat een tweestrijd bij de Statenverkiezingen wordt gefaciliteerd in een debat met Jeroen Pauw. Vier jaar geleden kruisten Rutte en FvD-voorman Thierry Baudet in die setting de degens.
Bnn-Vara
In een reactie zegt Bnn-Vara vrijdag: „In veel van onze eigen programma’s en programma’s van andere omroepen komen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen politici aan het woord. Zo zijn er in onze tv-talkshows in deze periode bijvoorbeeld ook debatten tussen Eerdmans (JA21) en Bikker (CU) en tussen Patternotte (D66) en Van der Plas (BBB) en bieden we interviews met partijleiders als Kaag (D66) en Hoekstra (CDA).”
De woordvoerder laat weten dat „vanwege beperkte ruimte en zendtijd bij ieder programma journalistieke keuzes” worden gemaakt. „Daarin verschilt dit debatprogramma niet van andere programma’s”, zegt hij. „PvdA en GL hebben laten weten te willen samenwerken. Dan vormen zij naast de VVD het grootste blok qua zetels. Voor dit programma is gekozen om deze twee ’blokken’ tegenover elkaar te zetten. De thema’s die daarbij in ieder geval aan bod komen zijn klimaat, economie, wonen en asiel.”
Pauw werd donderdagavond in HLF8 gevraagd naar „de tweestrijd.” „Dat is ook helemaal niet wat wij suggereren, dat er een tweestrijd is”, antwoordde hij op een vraag van presentator Sam Hagens. „Wij hebben ervoor gekozen: we kiezen voor de twee grootste partijen.”
Lunch Update
Dagelijks tijdens de lunch een update van het belangrijkste nieuws.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.
Mario Russo Edward Polo
Fiat Metalen Kruiwagen
Hyundai Electronics Aqua Turbo
QLT Mini Kettingzaag