Nieuws/Binnenland
296032383
Binnenland

Geen bezoek en verlof meer voor gevangenen om coronavirus

DEN HAAG - Gedetineerden en tbs’ers mogen voorlopig geen bezoek ontvangen en niet meer op verlof. Die maatregel is bedoeld om het coronavirus buiten de gevangenissen en forensische klinieken te houden, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). Als het virus daar toeslaat, heeft dat immers grote gevolgen.

Dekker wil niet alleen het verkeer tussen de justitiële inrichtingen en de buitenwereld aan banden leggen, maar ook de komst van nieuwe gedetineerden waar mogelijk beperken. Mensen die zich de komende tijd melden omdat ze nog een lichte straf moeten uitzitten, worden daarom voorlopig niet opgesloten.

Het bezoek- en verlofverbod geldt in ieder geval voor de rest van de maand. Alleen voor advocatenbezoek en voor jeugdgevangenissen zijn uitzonderingen mogelijk. Een gedetineerde die erop staat zijn advocaat te zien of zijn rechtszaak bij te wonen, krijgt daarvoor toestemming. Maar Dekker doet een beroep op hen om dat zo min mogelijk te doen.

Geen besmettingen

Er is tot dusver geen gedetineerde besmet. Als dat wel gebeurt, moeten gevangenen waarschijnlijk de hele dag in hun cel blijven en zijn ook andere ingrijpende maatregelen nodig.