Nieuws/Buitenland
296089929
Buitenland

Ouders laten baby met zeldzame ziekte achter in ziekenhuis

ROME - Een bijna vier maanden jong Italiaans baby’tje heeft in zijn korte leventje in een ziekenhuis in Turijn al twee enorme tegenslagen moeten verduren, maar wordt nu wel met liefde en aandacht overstelpt.

Toen de kleine Giovannino in augustus ter wereld kwam bleek dat hij een vreselijke, ongeneeslijke ziekte had. De ziekte wordt de Harlekijnichtyose genoemd, naar het geruite kostuum van Harlekijn, een personage uit de Commedia dell’Arte. Er komen vanwege de ziekte grote ruitvormige schubben op de huid, vaak rood van kleur, die makkelijk scheuren. Daardoor is de kans op infecties heel erg groot. De patiënt kan zich bovendien maar moeilijk bewegen. Er ontstaan verder ernstige afwijkingen op het gezicht en door de dikke huid is zelfs ademhaling erg moeilijk.

Alsof deze ellende voor Giovannino nog niet voldoende was kwam er nog een ander tragisch lot bij. Zijn ouders, die hem via kunstmatige inseminatie hadden gekregen, konden het allemaal niet aan en trokken zich terug. Ze lieten hem alleen achter in het ziekenhuis. De piepjonge Giovannino werd weliswaar geholpen door artsen en verplegers, maar was opeens een kindje met niet alleen een zeldzame en ernstige ziekte, ook had hij plotseling geen ouders meer. De Italiaanse media berichtten over het troosteloze bestaan van de kleine zieke en verstotene.

En toen is er bij veel Italianen wat geknakt. Dit eenzame lot was onverdraaglijk. Er kwamen talloze brieven, telefoontjes en aanmeldingen van Italianen die zich op allerlei manieren over Giovannino wilden ontfermen. „Hoe is het met hem? Wat kunnen we voor hem doen?”, vroegen ze massaal telefonisch aan het ziekenhuis. Giovannino wordt overladen met cadeautjes en een rij potentiële ouders staat klaar voor adoptie. Ondanks zijn ernstige ziekte blijkt hij toch iets vrolijks in zich te hebben: hij houdt van muziek. En terwijl hij eerst de grootste moeite had om te eten, eet hij nu als een wolf. De verpleegsters maken ondertussen ruzie met elkaar over wie met hem samen door het gangpad van het ziekenhuis mag lopen.

„De reactie van de mensen is geweldig en hartverwarmend”, aldus dokter Daniele Farina van het ziekenhuis. „Maar wie zich over hem wil ontfermen moet wel weten wat hem te wachten staat. Zijn pathologie vereist continue zorg om te voorkomen dat hij uitdroogt of infecties krijgt”, waarschuwt hij. „Neurlogisch zijn er echter geen problemen. Dus als er een gezin echt bereid is en in staat is om hem op te vangen dan kan hij vandaag nog weg”, aldus Farina.

Twee zussen met de aandoening Harlequinichthyosis

Twee zussen met de aandoening Harlequinichthyosis