Nieuws/Binnenland
2961124
Binnenland

Niet voor de lol, wel voor het geld

We klussen ons een slag in de rondte

We klussen ons een slag in de rondte

We klussen ons een slag in de rondte

AMSTERDAM - Woningbezitters slaan massaal aan het klussen. Geld besparen in een tijd waarin bouwvakkers de hoofdprijs vragen, is de belangrijkste reden om de handen zelf uit de mouwen te steken.

We klussen ons een slag in de rondte

We klussen ons een slag in de rondte

De afgelopen vijf jaar heeft 91% van de woningbezitters klussen uitgevoerd aan de eigen woning. Ruim de helft van hen deed de klussen zelf, of samen met bekenden. Het gaat dan vooral om relatief eenvoudig werk, zoals het schilderwerk binnen en buiten, schoonmaken van dakgoten of ophangen van lampen.

Een derde van de klussers gaat zelf aan de slag om geld te besparen. Voor grote en lastige klussen, zoals het plaatsen van badkamers en keukens en het leggen van vloeren, worden wel professionals ingehuurd.

Dat blijkt uit de nieuwe Woonbericht van ING, waarin de bank elk kwartaal onderzoek doet onder huizenbezitters en mensen die een woning willen kopen. Slechts één op de tien ondervraagden zegt voor zijn plezier te klussen. Anderzijds vindt 63 procent het werk ook niet vervelend. „Klussen is voor hen ook geen reden om af te zien van het kopen van een eigen woning”, stelt Wim Flikweert, manager Wonen bij ING. „Opvallend is dat ouders hun kinderen vaak helpen met klussen, terwijl dat andersom een stuk minder gebeurt.”