Nieuws/Binnenland
296439502
Binnenland

Goede doelen verliezen veel vaste donateurs

AMSTERDAM - Grote goede doelen verliezen in snel tempo hun vaste donateurs. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verloor in 2018 63.000 vaste donateurs. Ook bij Unicef, Greenpeace en Oxfam-Novib verdwenen veel mensen die regelmatig doneren.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de fondsenwerving onder de 25 grootste goededoelenorganisaties.

Vooral jongeren zijn niet geïnteresseerd om zich vaak lang vast te leggen. Zij willen alleen nog eenmalig geven of bijvoorbeeld met een sportproject deelnemen aan een goed doel.

De opbrengst van de 25 grootste goede doelen was vorig jaar 709 miljoen euro, 2,6 procent minder dan een jaar eerder. De organisaties proberen het verlies aan inkomsten te compenseren door aan de overgebleven leden hogere donaties te vragen. Onder meer het WNF en Amnesty International slaagden daarin.

KWF Kankerbestrijding blijft het goede doel dat het meeste geld inzamelt. Vorig jaar kwam er 117 miljoen euro binnen.

Er waren ook organisaties die een groei van het aantal vaste donateurs wisten te boeken. Zo kreeg Cliniclowns er een kleine 8.000 donateurs bij. Kleinere toenames waren er ook bij Natuurmonumenten (1.600) en het Liliane Fonds (460).

Het percentage Nederlanders dat elk jaar een vast bedrag overmaakt naar goede doelen daalt al een aantal jaren. Het aantal incidentele gevers neemt daarentegen toe.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo