Nieuws/Binnenland
2964590
Binnenland

Gedetineerde (26) ontsnapt in vuilniszak uit gevangenis R’dam

Rotterdam - UPDATE Een 26-jarige gedetineerde is vrijdag ontsnapt uit de Penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam. Hij is vanmorgen vermoedelijk in een vuilniszak uit de bajes gesmokkeld.

Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen is op videobeelden te zien dat een andere gedetineerde die vanochtend met ontslag ging, een grote blauwe vuilniszak bij zich draagt. „Vermoedelijk heeft de ontvluchte gedetineerde zich op de verblijfsafdeling in deze zak verstopt, en heeft hij op deze manier de inrichting kunnen verlaten”, laat de dienst in een verklaring weten.

De ontsnapte gevangene uit De Schie zat vast voor diefstal. Hij hoort een gevangenisstraf uit te zitten tot december 2019.

Vrijdagmorgen rond kwart over negen ontsnapte de gedetineerde uit gevangenis De Schie in Rotterdam. De DJI kan nog geen signalement geven van de ontsnapte gevangene. „De opsporing is aan de politie.”

De politie is nu niet alleen op zoek naar de ontsnapte gedetineerde, maar ook naar zijn mogelijke helper. Deze man had zijn straf er net opzitten maar hij is nu feitelijk voortvluchtig, zei een politiewoordvoerder. Ontsnappen op zich is namelijk niet strafbaar, als daarbij geen geweld of schade wordt aangericht, maar hulp bij een ontsnapping is wel strafbaar.

FASTNL ingezet

De politie heeft een speciaal landelijk team ingezet die gespecialiseerd is in het opsporen van voortvluchtigen, het Fugitive Active Search Team (FASTNL). „Zodra de melding binnenkwam zijn we van start gegaan met onze zoektocht. Deze meneer moet zo snel mogelijk weer achter de dikke deur om zijn straf uit te zitten die de rechter hem gegeven heeft”, vertelt een woordvoerder van de landelijke politie.

Ook de politie geeft nog geen signalement uit. „We gaan eerst een profiel maken van de dader, als daaruit duidelijk wordt dat wij hem vrij snel op het spoor kunnen komen, dan is een signalement onnodig. Ook ligt dat aan de hoogte van de straf van de gedetineerde.”